Kosovo izručilo BiH migranta koji se sumnjiči za ubistvo u Sarajevu

preporučujemo

Kosovo je Bosni i Hercegovino izručilo migranta za kojeg se sumnja da je prošle godine ubio Jasmina Berovića kod Sarajeva, a sudska policija Kantona Sarajevo bi ga trebala preuzeti večeras.

Kosovska ministrica pravde Albulena Haxhiu je kazala kako je danas sa Kosova u BiH izručena osoba za koju se sumnja da je počinila teško ubistvo na prostoru Kantona Sarajevo.

Kako je navela on je pobjegao iz BiH na Kosovo, a nakon raspisane potjernice, migrant je na Kosovu i uhapšen zahvaljujući saradnji Kosovske policije i policije BiH.

U pitanju je migrant iz Libije za kojeg se sumnja da je zajedno sa još dvojicom Marokanaca 17. novembra prošle godine u sarajevskom naselju Otes izbo Jasmina Berovića iz Sarajeva.

“Ovaj slučaj predstavlja uspjeh međunarodne pravne saradnje Kosova i Bosne i Hercegovine, uprkos političkim okolnostima. Također, ovaj slučaj je indikator da kroz osnažene mehanizme međunarodne pravne saradnje u krivičnim predmetima, pojedinci i kriminalne grupe ne mogu Kosovo vidjeti kao mjesto za bijeg iz pravdi, niti kao mjesto za provođenje svoje kriminalne aktivnosti”, rekla je kosovska ministrica.

Najnovije

Vakcinisane osobe šire delta soj koronavirusa u istoj mjeri kao i nevakcinisane

Potpuno vakcinisane osobe bi mogle širiti delta varijantu koronavirusa istom brzinom kao i nevakcinisani ljudi, pokazuje to interni dokument...