Kosovska ministrica ogorčena Dačićevim učešćem na Konferenciji o prevenciji seksualnog nasilja u ratovima: Bio je arhitekta genocida u BiH

Preporučujemo

Donika Gervala, ministrica vanjskih poslova, kritikovala je učešće srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na Konferenciji o prevenciji seksualnog nasilja u ratovima koja se danas i sutra održava u Londonu.

Ona je Dačića opisala kao glavnog „arhitektu genicida na Zapadnom Baklanu, posebno u BiH i na Kosovu“.

Upitala je organizatore koji je smisao da Dačić govori na ovakvoj konferenciji.

– Bio je desna ruka Slobodna Miloševića od 1992. do 2000. godine, podsjetila je Gervala.

Prisutni u sali su je podržali gromoglasnim aplauzom, prenosi Danas.rs.

Podsjetimo, na prethodnom panelu, Dačić je rekao da je „posebno bolna i ozbiljna tema seksualno nasilje u ratovima, jer predstavlja kršenje ljudskih prava“.

On je naveo tri ključne riječi – prevencija, kažnjavanje i edukacija.

– Za sistemsko suprostavljanje ovom zločinu potrebna nam je političa volja, ukazao je, između ostalog, Dačić.

Na ovu informaciju reagovala je i britanska parlamentarka Alicia Kearns. Ona je putem svog Twitter naloga poručila da je njegovo prisustvo na navedenoj konvenciji “loše napravljeno” i da je “pogrešno”.

“Za vrijeme Miloševićevog režima silovano je više od 25.000 muslimanskih žena industrijaliziranim seksualnim ratnim zločinima u logorima za silovanje. ‘Mali Sloba’, što je nadimak Ivice Dačića, nikada se nije izvinio za seksualne ratne zločine režima čiji je propagator bio”, poručila je parlamentarka Kearns.

Najnovije

Islamska zajednica odgovorila Čoviću u vezi ugovora s državom

Ugovor sa državom nije ekskluzivitet Islamske zajednice nego crkava, jer se osporava Islamskoj zajednici. Već duže vrijeme u javnosti u...