Kosovski specijalci uhapsili petero Srba: “Ako do večeras sve ne pustite, dijaloga neće biti dugo vremena”

Preporučujemo

Kosovska policija upala jutros u dva srbijsnaksa sela u kosovskom pomoravlju, kod Gnjilana i uhapsila petero Srba, prenose srbijanski mediji.

Kako se navodi u saopštenju kosovske policije, akcija je sprovedena na nekoliko lokacija, a svi privedeni uhapšeni su zbog djelatnosti protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Kosova, prenosi B92.

- -

“Policija Kosova preko ovog službenog saopštenja, u cilju pravednog informisanja javnog mnijenja demantuje neke srpske medije/portale koji izjavljuju da se sprovodi policijska operacija protiv bivših pripadnika Kosovskih snaga bezbjednosti i objašnjavamo da su to samo neki navodi ili spekulacije pomenutih medija”, navodi se u saopštenju.

Kosovska policija je navela da garantuje svim građanima da se njene aktivnosti zasnivaju na Ustavu i zakonima i najavila da će operacija biti nastavljena u koordinaciji sa pravosuđem.

Prema navodima beogradskih medija pripadnici specijalnih snaga kosovske policije ušli su rano jutros u prostorije Kulturno-prosvetnog centra “Božidar Mitrović Šandor” u Šilovu. Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za RTS da u akciji policije u Kosovskom pomoravlju ima uhapšenih, ne precizirajući druge detalje.

Kako prenosi RTS, srpski izvori u Pomoravlju prenijeli su da su u jutrošnjoj akciji privedeni načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Radovan Stojković i direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Gnjilanu Jovan Denić, što je prenio Blic.

- -

Stojkovića i Denića pripadnici policije prethodno su ispitivali u prostorijama Kulturno-prosvetnog centra “Božidar Mitrović Šandor” u Šilovu. Kako navode mediji, priveden je i Nenad Stojanović (1974), po zanimanju automehaničar, zaposlen pri Vojsci Srbije u Vranju.

Akcija je počela rano jutros kada su pripadnici specijalne policije blokirali kuće načelnika okruga i direktora službe za zapošljavanje u Gornjem Kuscu i počele pretres, prenijeli su očevici reporteru RTS-a.

Osim u njihove kuće, naoružana policija je sa džipovima opkolila, a zatim i pretresla pojedine ustanove, odnosno prostorije u kojima se nalaze kancelarije službe za zapošljavanje i načelnika okruga u mjestu Šilovo.

Dijaloga neće biti

Ako petorica uhapšenih u opštini Gnjilane do večeras ne budu oslobođeni, dijaloga neće biti za dugo vremena, poručio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

On je istakao da je to i poruka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i da su predstavnici Evropske unije već obaviješteni o tome, ali da još nema nikakvog odgovora.

Đurić je, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da je kosovska policija uhapsila u opštini Gnjilane načelnika Kosovsko-pomoravskog okruga Radovana Stojkovića, direktora Filijale NSZ Jovana Denića, kao i Nenada Stojanovića, pripadnika Vojske Srbije, koji živi na KiM, a radi u Vranju.

Takođe, uhapšeni su i braća Aleksandar i Predrag Đođević, jedan aktivni i jedan penzionisani pripadnik MUP.

“Napad je izvršen na brutalan način, po oprobanom scenariju albanskih ekstremista, potpuno suportno svemu što je dogovoreno na posljednjem sastanaku Vučića i Federike Mogerini, kada je jasno i nedvosmisleno dogovoreno da se ovakve stvari neće dešavati, a Albanci preuzeli obavezu da će se prema našim ljudima ophoditi sa poštovanjem, što je prisustvom garantovala i Mogerini”, rekao je Đurić.

Kako je rekao, petorica Srba su uhapšena zbog verbalnog delikta i to u trenutku kada se u Londonu sastaju premijeri regiona, da razgovaraju o miru.

“Jedini njihov grijeh je što su se verbalno suprotstavili formiranju vojske Kosova”, rekao je.

Najnovije

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude. Najmanje 112 Palestinaca...