Kosovskom policajcu u Sjevernoj Mitrovici zapaljen automobil

Preporučujemo

Pripadniku kosovske Granične policije zapaljen je automobil u Sjevernoj Mitrovici, jednoj od četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

To je za Radio Slobodna Evropa potvrdio zamjenik direktora policije Kosova za region sever Veton Elshani uz navode da se sumnja da je požar podmetnut.

- -

“Nema osumnjičenih. Uviđaj na licu mjesta je završen, a istraga je u toku” rekao je Eljšani.

Radio Slobodna Evropa saznaje da se radi o policajcu iz redova srpske zajednice, koji nije napustio svoju poziciju u okviru izlaska Srba iz kosovskih institucija novembra 2022. godine.

Srbi su tada kosovske institucije napustili zbog odluke Vlade Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

U tom periodu je česta pojava bilo paljenje automobila kada bi neko uzeo RKS (Republika Kosovo) tablice.

- -

Pored automobila, od početka 2024. godine je učestalo i paljenje imovine lokalnih srpskih funkcionera koji su prihvatili rad u opštinama po kosovskom sistemu, na čijem su čelu trenutno albanski gradonačelnici.

Posljednji takav slučaj se dogodio 22. marta, kada je izgorela vikendica Nenada Radosavljevića – direktora odjeljenja za sport, omladinu i kulturu u kosovskoj opštini Leposavić.

Iz policije Kosova su ranije za Radio Slobodna Evropa naveli da je od početka godine u opštinama na sjeveru zabilježeno sedam slučajeva paljenja lične imovine u vlasništvu pripadnika srpske zajednice.

Istraga u svim slučajevima je i dalje otvorena, ali nema konkretnih rezultata.

Najnovije

Nizozemska obavještajna služba vidi ratove u Gazi i Ukrajini i uništavanje Kur’ana kao okidač za terorističke prijetnje

Nizozemska nacionalna obavještajna agencija saopštila je u utorak da su prijetnje usmjerene na Nizozemsku sve više povezane sa svjetskim...