Kovačević upozorava: CIK mora preuzeti odgovornost za implementaciju izbornih rezultata, pričom o “mostarizaciji” se prepadaju građani

Preporučujemo

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH insistiraju na provođenju izbora i implementaciji rezultata.  Ukoliko domaći političari ne postignu dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH, Centralna izborna komisija (CIK) BiH trebalo bi da preuzme odgovornost da implementira izborne rezultate, pišu Vijesti.ba.

-Ako ćemo pošteno, ja o ovome govorim već izvjesno vrijeme, kaže za Index.ba politički analitičar Slaven Kovačević.

- -

-Da! Izbori mogu biti raspisani i “da”, izborni rezulutati mogu se sa sadašnjim ostatkom važećeg Izbornog zakona BiH provesti, gdje je shodno članu 10.12A stav (1) CIK nadležni organ za utvrđivanje kriterija za popunjavanje Doma naroda FBiH, dok je temelj za tako nešto popis iz 1991. godine kako kaže ostatak člana 20.16A stav (2) dok je dio a-j stavljen van snage, navodi Kovačević i dodaje:

-Da li se tako nešto meni sviđa? Ne, nimalo, jer smatram da je CIK maksimalno ispolitiziran i da je više bio dio problema, nego dio rješenja. Birački spisak ima više registrovanih glasača nego stanovnika po popisu i time je CIK, kome je to direktna zakonska odgovornost, sačinio temelj za sve buduće izborne krađe.

Izjave da može doći do “mostarizacije” cijele BiH i samim tim blokade implementacije izbornih rezultata, ako se ne donese novi Izborni zakon BiH su neutemeljene. Predstavljaju klasičnu političku manipulaciju, a povremeno i politički dilentatizam onih koji “guraju” svoje prijedloge izbornog zakonodavstva, kako bi narod dodatno prepadali u svoju korist.

Moja podrška ide prema naporima Ambasade SAD, Delegacije EU u BiH i OHR-a u stvaranju prijedloga novog Izbornog zakona BiH, jer mi je to dovoljna garancija da će svi europski izborni principi biti ugrađeni, da će sve presude Europskog suda za ljudska prava biti ispoštovane i da ničija osnovna ljudska prava neće biti zaobiđena ili zaboravljena, poručuje Kovačević.

- -

(Edina Latif)

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...