- Advertisement -

Kozlić: Da Banjaluci vratimo još jedan spomenik kulture

Preporučujemo

Danas se obilježava Dan džamija. Datum je simbolično izabran jer je na ovaj dan, 7. maja 1993. srušena džamija Ferhadije u Banjaluci.

“Sve je spremno za obilježavanje Dana džamija u Ferhadiji”, kazao je za N1 muftija banjalučki Osman ef. Kozlić.

Kozlić je u Novom danu rekao kako obilježavanje počinje danas u 10 sati. Bit će upriličen niz manifestacija.

“Danas u 10 sati u Banjaluci, u prostorijama Muftijstva počinje obilježavanje i ono je vezano za rušenje Ferhadije. Glavna manifestacija bit će večeras, poslije akšam namaza imat ćemo svečani mevludski program koji će izvesti učenici cazinske medrese. Sutra će se održati promocija “Mesnevije” Dželaludina Rumija, kao i predramazanski koncert Armina Muzaferije i hora Preporod”, otkrio je muftija banjalučki.

Govoreći o obnovi Ferhadije, Kozlić je istakao kako se radi na izgradnji posljednje banjalučke džamije koja je srušena u ratu, Arnaudije, kako bi se “zaokružio proces”.

“Prošle godine bilo je polaganje kamena temeljca, rok izgradnje je tri godine. Nakon što se otvori Aladža džamija u Foči nadam se da će doći na red Arnaudija i da će ovo godine krenuti intenzivija gradnja i da će, ako Boga da, posljednje džamija u Banjaluci biti izgrađena i tako se zaokružiti proces. Obnova Arnaudije se radi pod nadzorom stručnjaka da bude autentična koliko je to moguće. Mislim da će ići sve po planu i da gradu Banjaluci vratimo još jedna spomenik kulture”, poručuje Kozlić.

Dodao je kako je u planu i obnova sahat-kule.

Podsjećamo, Ferhadija je izgrađena 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu. Džamija je izvorno bila 18m široka, 14m dugačka, a vrh kupole je bio 18m visok. Uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine 1950. godine, a kasnije je bila uvrštena na listi spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u (nulta kategorija kulturnog spomenika). Porušena je 1993., a obnovljena i svečano otvorena 7. maja 2016. godine.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Visoka dužnosnica UN-a traži od Kine da preispita ujgursku politiku

Visoka dužnosnica UN-a za ljudska prava izrazila je zabrinutost kineskim dužnosnicima zbog utjecaja široke primjene mjera protiv terorizma i...