Kraj septembra u FBiH obilježit će Evropska sedmica sporta

preporučujemo

Na inicijativu Evropske komisije, sedmu godinu zaredom diljem Evrope održava se Evropska sedmica sporta. Cilj manifestacije je ukazati na važnost sporta i tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja.

Pod sloganom “BeActive”, u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH i Federalnim ministarstvom kulture i sporta, Evropski tjedan sporta od 23. do 30 septembra obilježit će se i u BiH.

U suradnji s partnerskim organizacijama, u pet gradova i općina u Federaciji BiH, Sarajevu, Mostaru, Kiseljaku, Posušju i Grudama, održat će se sedam različitih manifestacija s ciljem poticanja stanovništva na aktivan način života.

Predstavnici Federalnog ministarstva kulture i sporta za ovogodišnjeg BeActive ambasadora u okviru Europske sedmice sporta 2021. godine izabrali su bh. taekwondoistu Nedžada Husića koji je ostvario historijski rezultat na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojivši peto mjesto. Husić je član Taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo, višestruki je državni prvak BiH te evropski vicešampion.

Europska sedmica sporta podsjeća na činjenice da sport i tjelesna aktivnost značajno pridonose dobrobiti građana, poboljšavajući njihovo fizičko i mentalno zdravlja. Nedavna istražavanja provedena u europskim zemljama pokazala su da nivo tjelesne aktivnosti stagnira, a u nekim državama čak i opada.

Evropska sedmica sporta odgovor je na taj izazov. Manifestacija je usmjerena na poticanje sudjelovanja u sportu i tjelesnim aktivnostima te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima.

Sedmica sporta namijenjen je svima bez obzira na dob, porijeklo ili tjelesnu pripremljenost. Rušeći stereotipe o tome ko može učestvovati u kojem sportu, manifestacija okuplja pojedince, tijela javne vlasti, sportske pokrete i organizacije civilnog društva kao i privatni sektor.

Najnovije

Šarović: Dodik treba ozbiljno da se zamisli nakon izjave Aleksandra Vučića o BiH

Nakon sastanka lidera stranaka opozicije iz Republike Srpske, novinarima se obratio predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović. Tri su...