KREATOR VAKCINE ASTRAZENECA ZA CNN: Ne možemo vakcinisati planetu svakih šest mjeseci

preporučujemo

Andrew Pollard, jedan od kreatora vakcine Oxford AstraZeneca protiv COVID-19, rekao je da davanje dopunskih vakcina, takozvanih booster, dvaput godišnje nije održivo.

 

– Ne možemo vakcinisati planetu svakih šest mjeseci – kazao je Pollard za britanski The Telegraph u intervjuu objavljenom u utorak.

Pollard, koji je također na čelu Zajedničkog odbora za vakcinaciju i imunizaciju Ujedinjenog Kraljevstva (JCVI), naglasio je potrebu “ciljanja na ranjive”, umjesto da se daju doze svim starijim od 12 godina, prenosi CNN.

– Potrebno je više podataka da bi se utvrdilo da li će, kada i koliko često onima koji su ranjivi trebati dodatne doze – rekao je Pollard.

Naučnik je doveo u sumnju neophodnost četvrte doze vakcine protiv COVID-19, rekavši da su i ovdje potrebni dodatni dokazi prije nego što kampanje mogu da počnu.

Izrael je već započeo s uvođenjem četvrte doze vakcine, nudeći je svim medicinskim radnicima i osobama starijim od 60 godina od ponedjeljka. Krajem decembra njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je javnom servisu ZDF da će Nijemcima trebati četvrta vakcina protiv COVID-19.

Pollard je u intervjuu govorio i optimistično.

Kazao je da je najgore iza nas i da svijet samo treba preživjeti zimu.

– U jednom trenutku, društvo mora da se otvori. Kada se otvorimo, doći će do perioda sa porastom infekcija, zbog čega zima vjerovatno nije najbolje vrijeme – dodao  je Pollard.

 

 

Najnovije

BiH među tri najgore zemlje u Europi po Indeksu percepcije korupcije za 2021.

Po ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije (Corruption Perception Index – CPI) Bosna i Hercegovina zauzela je treće najgore mjesto u...