Krišto komentarisala Izborni zakon, Jerlagić joj odgovorio: „Odjednom ste postali ´Samarićanka´ s tobožnjom brigom za BiH…“

preporučujemo

Krišto je najavila krizu ako ne dođe do izmjene Izbornog zakona, te uperila prst u Bošnjake, a Jerlagić joj je oštro odgovorio.

Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto smatra da će u BiH nakon izbora doći do krize ako ne bude izmijenjen Izborni zakon, jer neće postojati zakonski ni drugi mehanizmi za uspostavljanje vlasti.

“To bi generisalo razne krize”, istakla je Krištova i dodala da je najveća odgovornost na onima koji imaju najveći demokratski kapacitet i kojima je navodno BiH najviše na srcu.

Krišto, koja je i predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, rekla je da oni kojima je “BiH najviše u srcu” moraju pokazati odgovornost, te doživljavati i živjeti BiH kao zemlju tri ravnopravna konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka i drugih građana koji u njoj žive.

Ona je ponovila stav da je do dogovora o izmjeni Izbornog zakona vrlo jednostavno doći, samo ako se želi sprovesti odluka Ustavnog suda BiH, prenosi hrvatski “Večernji list”, izdanje za BiH.

“Bošnjačka strana negira odluke koje je donio Ustavni sud BiH, te se jedino drže odluka koje je donio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu”, istakla je Krištova, te dodala da je suština da se vidi budućnost BiH na sasvim drugačiji način.

Ona je navela da je problem što bošnjačka strana vidi BiH kao unitarnu državu s apsolutnom dominacijom Bošnjaka, te naglasila da se negiraju čak i dejtonski temelji BiH.

Prema njenim riječima, HDZ, kao politički predstavnici Hrvata, neće dopustiti da se u BiH bilo šta napravi na štetu hrvatskog naroda jer su, kako je navela, već donesene brojne takve odluke.

“Došlo je vrijeme da se poštuju odluke sudova koje su apsolutno u interesu BiH, te garantuju bezbjednost, opstanak i njen napredak”, istakla je Krišto, prenosi SB.

Predsjednik SBIH Amer Jerlagić reagovao je na izjave zamjenice predsjednika HDZ-a BiH Borjane Krišto. Reakciju prenosimo u cijelosti.

“Gospođo Krišto, Vi koja ste i predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, morate reći građanima Bosne i Hercegovine da ste vlasnica izjave ”da će u Livnu samo trava biti zelena”. Morate objasniti građanima Bosne i Hercegovine šta ste u ratno vrijeme mislili pod tim, šta ste poručivali svim Bošnjacima koje ste u to vrijeme ostavljali bez radnog mjesta.

E sada hoćete da nam kažete da ste odjednom postali ”Samaričanka” sa tobožnjom brigom za Bosnu i Hercegovinu i da brinete za sve njene narode i građane, a svi vrlo dobro znamo da se iza toga krije briga samo za Hrvatima koji podržavaju ideje udruženja građana HNS i HDZ BiH.

Podsjećam Vas da je upravo HDZ BiH protagonista mnogih štetnih odluka po Hrvate u BiH, od kojih su najveće gubitak Posavine i nebriga o Hrvatima u entitetu RS, majorizacija Hrvate iz Bosne od Hrvata iz zapadne Hercegovine nuđenjem rješenja tzv HDZ-ovog Izbornog zakona  itd…

Još jednom Vam moram napomenuti da su Evropski sud za ljudska prava u Strazburu i međunarodne konvencije o ljudskim pravima i slobodama iznad svih lokalnih sudova u Bosni i Hercegovini i da upravo njihove odluke osiguravaju sigurnost i napredak Bosne i Hercegovine. O opstanku se ne morate brinuti. O opstanku se brinu patriote i građani Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz SBiH.

Najnovije

Mladi par se vratio u BiH, pokrenuli biznis i stvaraju vlastiti brend

Mladi bračni par Ana i Bojan Mandura iz Žepča, nakon skoro 10 godina provedenih u inostranstvu odlučili su se...