Krišto nakon sastanka: Bošnjaci se ne žele odreći mogućnosti da biraju Hrvatima političke predstavnike

Preporučujemo

”Bošnjačka strana jednostavno ne prihvaća zahtjev da jedan narod ne bira drugom političke predstavnike. Iako oni to nikada neće tako reći, to je suština, oni jednostavno ignoriraju presudu Ustavnog suda BiH”, izjavila je presjedavajuća Zastupničkog Doma Parlamenta BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH.

Ona je za HMS komentarisala još jedan krug neuspjelih pregovora između predstavnika HDZ BiH, odnosno HNS BiH i SDA, SBB, SDP i DF-a.

- -

Pregovori su održani u četvrtak uz posredovanje predstavnika EU i SAD. Uz medijaciju specijalnog predstavnika Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemarka, u pregovorima su sudjelovali; u ime SDA Šefik Džaferović, HDZ-a Borjana Krišto, SBB-a Damir Arnaut, DF-a Damir Bećirović, te SDP-a Damir Mašić, prenosi bljesak-info.

”Ništa nije dogovoreno, osim da će se razgovori nastaviti. Problem je što se bošnjačke stranke ne žele odreći mogućnosti da i dalje biraju Hrvatima političke predstavnike u Predsjedništvo i federalni Dom naroda”, kazala je Krišto.

Komentirajući ponašanje predstavnika međunarodne zajednice u pregovorima Krišto je kazala kako ”oni žele da se mi dogovorimo”, ali da izbjegavaju reći koji prijedlozi jesu, a koji nisu u skladu s presudom Ustavnog suda. ‘

‘Mi recimo jasno obrazložimo da je i zašto je naš prijedlog u skladu s presudom Ustavnog suda, zašto nije diskriminirajući, da su isti kriterij za izbori izaslanika za sve konstitutivne narode, a oni nas onda pitaju ‘a ko će vam to podržati u parlamentu’. Vi takvim stavom nekog ohrabrujete da ne prihvati taj prijedloge koji je u suglasju s presudom Ustavnog suda”, kazala je Krišto.

- -

Dodala je kako s druge strane dolaze prijedlozi koji su apsolutno protivni i Ustavu i presudi Ustavnog suda BiH i uz to se još okrivljuju predstavnici Hrvata.

Krišto ipak vjeruje da je moguće postići dogovor do početka maja kada bi trebalo raspisati parlamentarne i predsjedničke izbore u BiH, koji bi se trebali održati početkom oktobra.

”To je i moj osobni i politički stav, jer uvjerena sam da je ovo što radimo u interesu i BiH i svih konstitutivnih naroda i drugih građana. Moram vjerovati da je dogovor moguć. Još uvijek imamo prostora i moramo naći rješenje. Ono je nužno”, kazala je Krišto.

Ponovila je kako nema ni jednog razloga da se ne dođe do rješenja ako se ono traži na načelima na kojima je BiH uspostavljena- a to je da je Bosna i Hercegovina država tri konstitutivna naroda; Bošnjaka, Hrvata i Srba.

”I ako gledamo i presude Ustavnog suda BiH i presude Europskog suda za ljudska prava, a opredijeljeni smo za to da se omogući i svim drugim da se kandidiraju i ako poštujemo ta načela, ne vidim zašto je dogovor nemoguć”, kazala je Krišto.

”Druga je stvar ako neko ne želi to prihvatiti. Onda se mora jasno reći zašto ne želi i kakvu BiH želi. Ja, međutim, moram jasno reći da je ona jedino moguća kao država tri konstitutivna naroda. Jer ako se želi i politička stabilnost i prosperitet i europska perspektiva, onda se ona mora urediti na ustavnim načelima konstitutivnosti i ravnopravnosti triju naroda i svih građana. tako i nikako drugačije”, rekla je za HMS Krišto.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...