Krišto: U BiH tri naroda imaju tri različite vizije budućnosti

Preporučujemo

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto danas se obratila na sjednici Vijeća Evrope kazavši da se BiH trenutno nalazi između “napretka prema EU i statusa quo”, piše N1.

“Budući da danas razgovaramo o BiH koristim ovu priliku da iznesem nekoliko činjenica. BiH čine tri naroda, mi smo svi u BiH danas između napretka prema EU i statusu quo koji se održava iz različitih razloga. Evropski put je put napretka i nema drugog rješenja”, kazala je na početku obraćanja.

- -

Dodala je da sva tri naroda u BiH imaju tri vizije budućnosti.

“Činjenica je da sva tri naroda imaju različite vizije budućnosti, ali ostaje da BiH mora biti na putu Evropske unije i zato mi je žao što ovaj Izvještaj ne govori približavanju BiH Evropskoj uniji, a što je veoma bitno su Ustav i Izborni zakon. I dalje se primjenjuju diskriminatorne odluke. Izborni zakon nije promijenjen bez obzira na odluke Ustavnog suda jer se trebaju izbaciti neustavne odredbe iz Zakona. Treba se insistirati na legitimitetu svakog naroda, a pravo na demokratsku odluku se ostvaruje na osnovu legitiminog političkog predstavljanja”, dodala je Krišto.

Još je kazala da je legitimitet svih naroda moguć samo ako se Mehanizam provede u djelo.

“Legitimitet je moguć samo ako se Mehanizam provede u djelo. Treba promijeniti i sistem javnih emitera, imamo nove elemente kontrole. Pitanje EU perspektive je veoma bitno, a vidimo veliki broj problema i kako se to odražava na evropskom nivou. Moramo raditi sve što je u našoj moći kako bismo uklonili ove prepreke i radili na razvoju BiH. Vjerujemo u iskreniji pristup pitanjima kako bi našli kompromis. BiH je država tri naroda i legitimni predstavnici ovih naroda se trebaju složiti o budućnosti na principu jednakosti”, poručila je Borjana Krišto.

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...