Krug 99: Političari su prepreka reformama u BiH

Preporučujemo

Javna uprava, energetski i sektor ekonomije – bile su teme o kojima se govorilo na današnjem zasjedanju Kruga 99. Upravo ove tri stavke, pored ostalih, dio su Reformske agende koju Bosna i Hercegovina još uvijek nije do kraja provela.

Na današnjoj sesiji izražena je zabrinutost zbog sporosti procesa koja ukazuje kako će BiH prilikom implementacije svih narednih reformi biti neefikasna. Učesnici Kruga 99 mišljenja su kako je reforma javne uprave jedan od ključnih preduslova za promjene na svim nivoima jer će se kroz samo ovu stavku pokazati koliko su političari zapravo zainteresovani i ozbiljni kada je u pitanju implementacija čitave Reformske agende.

- -

S druge strane, iz ugla ekonomskog osnaživanja Bosne i Hercegovine, stručnjaci smatraju kako su izmjene Zakona o porezu na dohodak, kao i uvođenje novih akciza korisne, ali metode koje ipak ne mogu same transformisati cjelokupnu ekonomiju države.

Zato se, kažu, zalažu za diferecijaciju stope PDV-a. Kako je navedeno, razmišljanje, da osnovnu stopu PDV-a treba povećati, a doprinose za zdravstvo smanjiti kako bi se napravila ekonomska ravnoteža bez novih finansijskih opterećenja samih građana, ima širi konsenzus i među političkim partijama ali i među grupama koje utječu na kreiranje javnih politika. Takva fiskalna devalvacija ima podršku i današnjih učesnika Kruga 99.

Nedostatak ideja i kvalitetnih potencijalnih rješenja kojima bi se mogla ubrzati implementacija Agende jednako su veliki problemi kao i politička fragmentacija zbog koje je teško računati na bilo kakve promjene u državi, zaključeno je danas u Sarajevu.

Najnovije

SIPA vrši pretres: Pronađeno oko 22 kg droge

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Sarajeva pretresli stan i druge prostorije i...