KS: Registrovano još 15 pozitivnih na koronavirus, preminula jedna osoba

preporučujemo

U Kantonu Sarajevo registrovano je još 15 osoba pozitivnih na koronavirus od 299 testiranih, dok se 30 osoba oporavilo. Preminula je jedna osoba, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Poređenja radi, jučer je u ovom kantonu registrovano 16 pozitivnih od 323 testiranih, a također je preminula jedna osoba.

Kako su naveli, od navedenog broja pozitivnih, njih 11 ili 73,3 posto pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

U ovom kantonu su trenutno 633 slučaja aktivna, a u samoizolaciji se nalazi 3.105 građana.

Od početka pandemije evidentirano je 52.165 osoba pozitivnih na virus, a izliječeno njih 52.293.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 21, dok sedmična incidenca, odnosno broj pozitivnih na 100.000 stanovnika, iznosi 35.

Trenutno su u Kantonu Sarajevo hospitalizirana 144 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) 82, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 62 pacijenta. Na respiratoru su četiri pacijenta, tri na KCUS-u i jedan u Općoj bolnici.

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 15 pacijenata, a u Općoj bolnici njih šest. U protekla 24 sata sa hospitalizacije su otpuštene četiri osobe.

U Covid ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo pregledana su 183 pacijenta, od kojih je pet transportovano na KCUS i, kako su naveli, poslije duže vremena, niti jedan u Opću bolnicu.

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR briseva: na Vrbanji 49, u Novom Gradu 14, u Semizovcu 16 i na Ilidži pet.

Ukupan broj uzetih PCR briseva na punktovima i Covid ambulantama je 237.

Covid pozivni centar je zabilježio 168 poziva, a obavljeno je i 138 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid ambulantama.

Iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i zdravstvenih ustanova su zahvalili građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Najnovije

Tuzla: Kreativni roditelji djeci iz mahale napravili ‘motoričko tlo’, više skakutanja i igre, a manje tipkanja i igrica

Djeca danas svoje vrijeme rado provode kod kuće za računarima, na tabletima i pametnim telefonima ukoliko im ne ponudite...