Kukić zbog sankcija sutra podnosi ostavku, još nije poznato ko će ga naslijediti

Preporučujemo

Mirsad Kukić, predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) na sutrašnjoj sjednici Glavnog odbora PDA koja će biti održana u Tuzli trebao bi podnijeti ostavku na mjestu predsjednika stranke nakon što su mu SAD 5. januara uvele sankcije zbog korupcije.

Kukić je održao više sastanaka sa predsjednicima koalicionih stranaka SDP BiH, NS, NIP i SBB, a najglasnija je bila Naša stranka koja je tražila da Kukić podnese ostavku u suprotnom Vlada TK ne bi više imala podršku te stranke.

- -

Administratorica USAID-a Samantha Power sinoć je na konferenciji za novinare govorila o posljedicama sankcija SAD i navela je primjer Mirsada Kukića za kojeg je rekla da je najavio odstupanje sa mjesta predsjednika PDA.

“U svojstvu direktora rudnika Kukić je bio umiješan u koruptivna djela putem kojih je koristio njegov politički utjecaj i službenu moć za sticanje lične koristi. Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić prisvajao javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanju kako bi sticao političku korist“, navedeno je iz State Departmenta.

Na sjednici GO trebala bi biti izabrana osoba koja će naslijediti Kukića, iako su očekivanja da će Kukić ipak iz sjene upravljati strankom i pitati za za odluke koje će PDA donositi. Kukić je i državni zastupnik u Parlamentu BiH i nema se namjeru povući.

“Održat ću obećanje koje sam dao koalicionim partnerima, zbog općeg dobra. Poslije toga planiram da odem na razgovore s ljudima iz američke administracije“, rekao je Kukić prije nekoliko dana za Faktor.

- -

Kukić je na Općinskom sudu u Sarajevu nepravomoćno osuđen zbog krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Riječ je o predmetu Bosna koji se već godinama vodi protiv Amira Zukića, Asima Sarajlića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Trake, Ramiza Karavdića i Eseda Džananovića zbog protuzakonitog posredovanje pri zapošljavanju u javnom sektoru između ostalog u JP Elektroprivreda BiH – Elektrodistribucija.

Protiv Sarajlića je potvrđena nova optužnica zbog krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi a u vezi afere “Snimak” i namještanja glasanja u izboru čelnika KO SDA Sarajevo.

PDA je nedavno održala prvi stranački kongres na kojem je Mirsad Kukić izabran za predsjednika.

Na GO bit će izabrani potpredsjednici, članovi Predsjedništva, generalni sekretar te rukovostvo Glavnog odbora PDA.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...