Kurban pred dušu Mehmed-bega Karađoza, jednog od najpoznatijih vakifa u Hercegovini

Preporučujemo

Odmah nakon klanjanja Bajram-namaza rukovodstva institucija Islamske zajednice u Mostaru, Muftijstva mostarskog, Medžlisa IZ-e Mostar i Karađoz-begove medrese prisustvovala su obrednom klanju kurbana pred dušu jednog od najpoznatijih vakifa u historiji Mostara i Hercegovine Mehmed bega Karađoza.

Ovim činom, kako je kazao mostarski muftija Salem ef. Dedović, željeli su sačuvati sjećanje na ovog velikana bošnjačke prošlosti kako bi pronijeli emanet i na buduće generacije da isto tako osjećaju dug prema njemu i prema svim drugim vakifima koji nastavljaju ići putem dobročinstva.

”U taj niz dobročinitelja upisuju se i svi naši muslimani i muslimanke koji svoje kurbane daruju Karađoz-begovoj medresi u Mostaru. Ova akcija je u ovoj godini dostigla broj od oko hiljadu kurbana, što je u odnosu na prethodnu znatno veći broj“, kazao je muftija dodavši kako će Islamska zajednica u potpunosti opravdati ukazano joj povjerenje.

Zahvalio je svim vjernicima koji su svoje kurbane darovali Medresi jer su na taj način indirektno pomogli i rad i drugih društveno socijalnih organizacija i ustanova u Mostaru, od bolnica, dječijih domova do domova za stara i iznemogla lica.

”U ovom činu nahodi se jedna velika korist koju naši muslimani i muslimanke poklanjaju našoj Medresi i cjelokupnoj zajednici“, poručio je Dedović.

Najnovije

Bliži se kraj egzodusu, ko je pobjegao, pobjegao je? “Nakon referenduma Kremlj ide korak dalje”

Ruski nezavisni portal Meduza, koji djeluje iz inostranstva, javlja da ruske vlasti planiraju zatvoriti granice za muškarce u dobi...