Kurić o odmaralištu u Zaostrogu: Podnesen zahtjev Ustavnom sudu Hrvatske

Preporučujemo

Na inicijativu ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvada Kurića, podnesen je zahtjev Ustavnom sudu Hrvatske za ocjenu ustavnosti Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, saopšteno je na vanrednoj konferenciji za medije.

Ovaj proces traje već dvije godine. Ministru državne imovine Republike Hrvatske, Goranu Mariću Kurić je uputio kako se navodi u saopštenju dopis za pojašnjenje pojedinih odredbi ovog zakona još 20.2. ove godine, dok je zakon bio u nacrtu, ali mu ni do danas nije odgovoreno.

- -

“Ne mogu predvidjeti šta će odlučiti Ustavni sud Hrvatske, ali bitno je da mi poduzimamo korake koji su nam na raspolaganju. U ovom slučaju se radi o odmaralištu u Zaostrogu koje vrijedi više od 25 miliona eura, želimo na ovaj način da zaštitimo tu imovinu. Ako Ustavni sud Hrvatske kaže da je taj član neustavan, onda ćemo zaštititi imovinu Kantona Sarajevo, ali i otvoriti put za zaštitu ukupne imovine BiH”, pojasnio je Kurić.

Ministar Kurić je postavio pitanje da li je neko drugi na nivou Vijeća ministara BiH trebao podnijeti ranije ovakvu inicijativu.

“Ponavljam već dvije godine kao papagaj i pozivam kolege ministre da pogledaju u svojim ministarstvima imaju li imovine u Hrvatskoj kako bismo zajedno pokrenuli inicijativu i niko ne reagira ni na jednom nivou u BiH. Nisam imao ništa drugo nego da krenem u ovu priču, da zaštitim imovinu KS“, zaključuje Kurić.

Advokat koji zastupa KS u Republici Hrvatskoj, Goran Radonić, objasnio je da se radi o spornom članu 71. Zakona kojim je propisano da Hrvatska ima pravo da na rok od 30 godina iznajmi imovinu za koju nije precizno utvrđeno ko je vlasnik odnosno ukoliko nije potpisan bilateralni sporazum dvije države.

- -

Direktor Sportsko-rekreativnog centra “Bossina“ u Zaostrogu, Davor Matić, zahvalio je Kuriću što je pokrenuo ovo pitanje.

“Svi su ranije nešto pričali, ja sam promijenio i dosta vlada i ministara, ali je jedino ministar Kurić uradio nešto konkretno“, rekao je Matić.

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...