- Advertisement -

Kurtćehajićev savjet Izetbegoviću: Ni po koju cijenu se ne smije udovoljavati  Dodiku

Preporučujemo

Predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti “Kulin ban” akademik. prof. dr. Suad Kurtćehajić savjetuje predsjedniku SDA Bakiru  Izetbegoviću da ni po koju cijenu ne smije udovoljavati  Dodiku prihvatanjem njegovih zahtjeva u pogledu entiteta  Republika srpska.

Paradržavna tvorevina Republika srpska je odgovorna za izvršeni genocid jer su njene institucije vojska i policija presudom najvećeg suda na planeti Međunarodnog suda pravde u Hagu kojeg su UN osnovale 1945. godine presuđene 26. februara 2007. godine za izvršeni genocid u i oko Srebrenice počevši od 13. jula 1995. godine.

Drugi  Haški Međunarodni krivični sud za zločine  počinjene na prostoru ex Jugoslavije presudio je gotovo kompletnom vojnom i političkom vrhu Republike srpske od kojih više njih i za genocid u Srebrenici.

Zbog toga se ne smije prihvatiti Dodikov zahtjev za ustanovljenjem krivičnih djela koje će sankcionisati svako nazivanje Republike srpske genocidnom tvorevinom. Potpuno je prihvatljivo  da se nijedan narod ne smije zvati genocidnim i to nije sporno,  ali Republika srpska je bila faktički režim ( nepriznata paradržavna tvorevina sa aspekta međunarodnog prava) i kao takva je u potpunosti odgovorna prema međunarodnom pravu u skladu sa efektivnom vlašću koju je imala na teritoriji koju je kontrolisala da poštuje sve međunarodne konvencije o ljudskim pravima – naveo je akademik Kurtćehajić.

Umjesto toga, istakao je akademik Kurtćehajić, njene oružane institucije učinile su višestruku povredu (genocid, zločini protiv čovječnosti, aparthejd, prekomjerna upotreba sile) IUS COGENS najjače norme međunarodnog prava čija povreda svaki međunarodni ugovor čini ništavim (član 53. Bečke konvencije o pravima međunarodnih ugovora od 1969. godine).

– I ako bi se moglo reći da se u Dejtonu mnogo toga nije znalo, nakon Dejtona i svih silnih presuda Haškog krivičnog tribunala pojedincima iz vojnog i političkog vrha Rs  i presude za izvršeni genocid od strane oružanih formacija  Republike srpske  od strane Međunarodnog suda pravde u Hagu  2007. godine potpuno je jasno da je ta tvorevina odgovorna za genocid i da je u Dejtonu nagrađena Republika srpska za izvršeni genocid njenim konstituisanjem u jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta.

Pročitajte:  Kasumović planira predložiti da Bakir Izetbegović bude nepoželjan u Zenici

Predsjednik SDA kao najjače stranke u Bosni i Hercegovini bi trebao imati u vidu da stvaranje entiteta Republika srpska u Dejtonu ne aminuje od odgovornosti paradržavnu tvorevinu ili režim Republiku srpsku koja joj je prethodila i koja će u budućnosti kao subjekt unutrašnjeg prava morati da odgovara za svu materijalnu i nematerijalnu štetu učinjenu građanima na prostoru kako pod njenom kontrolom tako i na prostoru gdje su dejstvovale njene oružane snage i od takvih zahtjeva ne smije niko odustati, pa čak i kada bi njeni građani pokušali da izlaz traže u transformaciji Bosne i Hercegovine bez entiteta. Njeno ukidanje će se prije ili poslije svakako u budućnosti morati desiti jer je nezamislivo njeno postojanje nakon svih silnih presuda uključujući i presude za genocid, kao   što bi izgledalo nezamislivo da su saveznici dozvolili postojanje Trećeg rajha bez obzira na  procesuiranje svih bitnih Hitlerovih saradnika i rukovodioca Vermahta.

Posebno imajući u vidu da se aktuelno rukovodstvo entiteta Republika srpska antiustavnim slavljenjem pred očima cijelog svijeta  09. januara 1992. godine kad su postavljeni temelji paradržavne tvorevine Republike srpske ( prvobitno nazvane Republika srpskog  naroda u Bosni i Hercegovini) nije odreklo svoje veze sa tvorevinom u čije ime i za čije postojanje su izvršeni silni zločini što je kulminiralo izvršenim genocidom u i oko Srebrenice, niko nema pravo da amnestira Rs od odgovornosti za genocid, a kamoli da se dozvoli krivično sankcionisanje za sve one koji bi Rs nazvali genocidnom – smatra akademik Kurtćehajić.

On naglašava kako se Hitlerova Njemačka može nazvati genocidnom  tvorevinom i zato niko neće odgovarati.

– Ali sadašnja Njemačka nema poveznicu sa njom i ona se u potpunosti  odvojila od te politike i za razliku od Dodikovog rukovodstva izvršila denacifikaciju i spremna je sankcionisati svako veličanje Hitlerove nacističke ideologije, dok se na prostoru entiteta Rs veličaju presuđeni ratni zločinci i na brojnim mjestima poput prostorija općine Istočno Sarajevo i danas drže slike presuđenog ratnog zločinca generala Ratka Mladića – zaključuje akademik Kurtćehajić.

Pročitajte:  Kasumović planira predložiti da Bakir Izetbegović bude nepoželjan u Zenici
- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...