Kurti: Izbori na Kosovu na jesen ili na zimu

Preporučujemo

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je da održavanje izbora na jesen ili zimu ovisi od dogovora koji se može postići s opozicionim strankama, prenosi Kosovo online.

“Rok za lokalne izbore je jesen iduće godine, za parlamentarne može biti i ranije, mogu biti na jesen ili na zimu, u zavisnosti od toga da li će biti dogovora s opozicijom. Ja sam u posljednjoj godini svog mandata i ostalo je još nekoliko mjeseci, zato sam izrazio spremnost da, s jedne strane, donesem međunarodne sporazume koji su važni bez obzira na političke partije, a s druge strane, da odredim datum koji će biti pogodan za naredne izbore. Ovog proljeća to nije urađeno, da vidimo šta će donijeti jesen i zima”, istaknuo je Kurti.

- -

Dvije opozicione stranke, DSK i ABK su odbile Kurtijev poziv za sastanak zahtijevajući ostavku premijera, a zatim i izbore.

Kurtijev poziv za sastanak prije nekoliko dana prihvatila je samo Demokratska partija Kosova.

Poslije sastanka predsjednika DPK Memlija Krasnicija s Kurtijem, najveća opoziciona stranka zatražila je raspuštanje Skupštine Kosova političkim dogovorom.

Kurti je rekao da je spreman da Samoopredeljenje glasa za raspuštanje Skupštine samo ako se oko toga slože sve opozicione stranke.

Najnovije

Guterres: Svijet ne može sebi priuštiti da Liban postane nova Gaza

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija između Izraela i libanske grupe...