Kurti: Srbija izaziva ozbiljan sukob, želi da situacija eskalira

preporučujemo

Kosovski premijer Albin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja održali su konferenciju za novinare povodom najnovijih dešavanja na sjeveru Kosova. Kurti je na početku konferencije izjavio da su posljednji događaji na sjeveru uzrokovani provokativnim izjavama iz Beograda.

Danas je u Zubinom Potoku zapaljena zgrada Centra za registraciju vozila, dok je pokušan napad i u Zvečanu, piše Koha.Kurti je rekao da su se incidenti dogodili šestog dana napetosti na sjeveru, pošto su Srbi blokirali prijelaze u Brnjaku i Jarinju, a nakon što je Vlada Kosova počela primjenjivati reciprocitet za registarske tablice iz Srbije. Vlada Srbije primjenjuje ovu mjeru za registarske tablice Kosova više od 10 godina.

“Srbija izaziva ozbiljan sukob, želi da situacija eskalira. Pozitivno smo odgovorili na poziv Brisela na razgovore, pa su izazvali takve provokacije, opstrukcije i blokade, uključujući i napade, jer je to jedini način da strah i haos opstanu”, rekao je Kurti.

Naglasio je da se građani na sjeveru, bez obzira na pripadnost, ne bi trebalo da se plaše i pozvao ih je da poštuju zakon, prenosi Kosovo online.

“Danas je dokazano da imamo granične prijelaze jer imamo Specijalne jedinice policije. Naše jedinice štite i granične prijelaze i policiju. Šesti dan nema incidenata na graničnim prijelazima. Tamo gdje nije bilo policije postoji opasnost od incidenata. Šestog dana sprovođenja mjera nakon odluke Vlade i bez incidenata, e to se desilo jer je tamo kosovska policija. Desetine hiljada građana došlo je sa teritorije Srbije u Republiku Kosovo, čini se da su piromani iz Beograda ovde zabrinuti. Moral pripadnika policije nikada nije bio veći, a njihov profesionalizam je također visok”, naglasio je Kurti.

Kurti je rekao da će specijalne jedinice policije ostati na sjeveru dok “opasnost ne prestane”.

Najnovije

Dodik najavio novu sjednicu: Ukinuti OS BiH, VSTV i UIO; približeni stavovi s Milanovićem

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da treba povući ranije date saglasnosti Republike Srpske za formiranje Oružanih...