Kurti: Uvedite sankcije Srbiji, a ne nama, Blinken je naivan

Preporučujemo

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da oni koji govore o sankcijama trebalo bi možda dublje da porazmisle.

– Srbija nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i finansira fašističku miliciju u sjevernom dijelu moje zemlje, te bi možda oni trebalo da dobiju sankcije – ponovio je još jednom Kurti optužbe na račun Srbije.

Kosovo je već primilo prvu sankciju – otkazano mu je učešće u Defender Europe 2023, čime se Priština hvalila godinu. Prije nepunih desetak dana su u Prištini ceremonijom Kurti i Osmani ozvaničili početak upravo ove vježbe sa svojim NATO partnerima i ambasadorom SAD.

Sada je ambasador Hovenijer jasno označio kosovskog premijera kao izazivača trenutne krize, stavljajući do znanja da postoji kompromitacija odnosa sa SAD.
Od kada su specijalne jedinice kosovske policije na silu uvele u petak tri albanska gradonačelnika u općine na Sjeveru, državni sekretar Entoni Blinken (Antony), odnosno State Department, oglasio se dva puta, snažno osuđujući jednostran potez, zatraživši hitnu deeskalaciju tenzija.

Ove se riječi od petka u kontinuitetu ponavljaju, ali do sada bez rezultata.

“Blinkenova oglašavanja naivna i pogrešna”

– Naivna i pogrešna su – kaže Kurti za Blinkenova oglašavanja, dok njegov blizak saradnik – predsjednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca dodaje: „SAD ne razumiju poziciju Kosova“.

Ipak, kosovski premijer i sada poručuje da su SAD „ključni prijatelj i partner Kosovu“, uprkos tome što „imaju male razlike u pristupu“.

– Priznajem i znam da kada su u pitanju pristupi, mi imamo malu razliku, ali iskreno, ne osjećam da je bilo kakva vrsta sankcija na Kosovu ispravna mjera – kazao je.

Štaviše, Kurti je za Fajnenšel Tajms potvrdio da je u dnevnim kontaktima sa američkim ambasadorom u Prištini.

Spreman je i da sa predsjednikom Srbije održati sastanak uz posredovanje Brisela.

Pozdravio je čak raspoređivanje NATO trupa, kazavši: „Još od prošle godine pozivam da bude više trupa NATO-a“.

Dok zapadni međunarodni partneri Kosova, sa najviših pozicija, listom ukazuju na njega kao na odgovornog za pokretanje krize, očekujući da izmjesti gradonačelnike na alternativne lokacije i povuče policiju iz opštinskih zgrada, Kurti poručuje:

– Konačno se dokazalo koga imamo nasuprot – ekstremiste u maskama koji pale sve što nije srpsko.

Najnovije

SIPA objavila detalje akcije ‘Plug’: Oduzeto oko 1.000 kilograma duhana za nargilu, uhapšeno 12 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su, u sklopu operativne akcije "Plug", na području...