Kurti: Vučić neće dobiti dozvolu da dođe na Kosovo

Preporučujemo

Kosovski premijer Albin Kurti je u gostovanju na TV Kljanu rekao da njegova vlada radi na novim priznanjima neovisnosti Kosova.

Potvrdio je kako je zbog toga nedavno uputio pismo jednoj državi, ali nije želio otkriti kojoj jer tvrdi da “Srbija ima mrežu ambasada i vanjsku službu koja je moćnija od kosovske”.

Govoreći o pet članica EU koje nisu priznale Kosovo, Kurti je naglasio da u tome mnogo pomažu saveznici Kosova. Dodao je kako još uvijek nije pisao tim zemljama sa zahtjevom da priznaju neovisnost Kosova. “Posrednici i savezničke zemlje nam mnogo pomažu i vjerujem da je bolje da idemo ovim indirektnim putem u smislu napredovanja k dobivanju priznanja ‘petorke'”, kazao je.

“Čovjek poput Vučića je nepoželjan na Kosovu”

“To jednostavno nije u našim rukama i ne vjerujem da bi pomoglo kad bismo im poslije ovog sporazuma odmah pisali. Na to se pozivamo na svakom sastanku koji organiziramo. Nisam im se osobno obraćao pismom, ali to su osjetljiva pitanja lobiranja. Ako vam kažem kome sam pisao prošlog tjedna, napravit ću štetu jer će i Srbija odmah pisati tim zemljama”, nastavio je, prenosi portal Kosovo online.

Smatra da nova priznanja ne ovise u potpunosti o Kosovu. Također je najavio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neće dobiti dozvolu da dođe na Kosovo ako je bude tražio. To je opravdao tvrdnjom kako je “čovjek poput Vučića, koji dovodi u pitanje masakr u Račku i smatra ga izmišljotinom, nepoželjna osoba na Kosovu”.

“Postoji sporazum”

“Nisam dobio nikakav zahtjev za takav posjet i, naravno, s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, on ne bi bio poželjan na Kosovu. Ako je to osoba koja kaže da je masakr u Račku izmišljotina i nikada nije promijenila stav, mislim da ne treba dolaziti na Kosovo. Naravno da neću dati dozvolu. Sada kada smo rekli da mu ja ne dajem dozvolu, on je neće ni tražiti. Bilo bi bolje da je uputio zahtjev, ali što da radimo sada, rekao sam”, naglasio je.

Kurti je rekao da je postignut dogovor sa Srbijom i da nitko ne može reći kako nema sporazuma. “Postoji dogovor. Sporazum je sklopljen u Bruxellesu i Ohridu. To je pravno obavezujuće. Ovaj sporazum je usvojila i EU, ne samo posrednici Borrell i Lajčak, koji su zaključili da je riječ o sporazumu, ali nažalost nema potpisa zbog druge strane. Nedostatak potpisa postaje presuda za Srbiju, ali to ne utječe na postojanje sporazuma”, zaključio je.

Najnovije

Dva američka bombardera će sutra imati nizak prelet iznad Sarajeva i još nekoliko bh. gradova

Dva američka bombardera će sutra, 30. maja, od 13 do 15 sati imati nizak prelet iznad Sarajeva i još...