Kurti za CNN: Neću predati demokratsku Republiku fašističkoj miliciji

Preporučujemo

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je sinoć da sa međunarodnim partnerima, SAD i EU, razgovara o situaciji na sjeveru Kosova, ali da “neće predati demokratsku republiku fašističkoj miliciji”, kako je nazvao srpske kriminalne grupe na sjeveru.

Kurti je u intervjuu za CNN rekao da su svi međunarodni faktori priznali izbore koji su održani 23. aprila.

“Kad se zna proces i rezultati, onda bi načelnici trebali ići u općine. Ko bi još trebao biti tamo, ako ne predsjednici. Blisko sarađujemo sa međunarodnim faktorima, posebno sa SAD i EU, koje smatramo veoma vrijednim saveznicima i partnerima. Dat ćemo sve od sebe. Ali neću predati demokratsku Republiku fašističkoj miliciji”, rekao je Kurti.

Dodao je da postoje dokazi da među gomilom demonstranata ima ultranacionalista desnice, koje Srbija plaća i naređuje.

“Mi nemamo posla sa mirnim demonstrantima, nego s kriminalnim bandama, ekstremistima, ultranacionalistima desnice, koje Beograd plaća i naređuje, a koji se dive Putinu. To je fašistička milicija koja je napala naše policajce, KFOR, ali i novinare na terenu. Nije moguće da nema gradonačelnika u općinama. Vlast na Kosovu se ne osvaja šok bombama, zločinima, nasiljem, već se osvaja izborima”, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da “postoji na desetine snimaka i fotografija koje pokazuju da je srpska milicija na prvoj liniji fronta onih koji protestuju”.

“Neki dolaze sa sjevera, a neki iz Srbije. Kosovo je demokratska republika, Srbija je proruska autokratija. Nema tu mnogo demokratije. Naredili su tamošnjoj žandarmeriji da dođe i napravi nerede na sjeveru Kosova”, dodao je kosovski premijer.

Upitan zašto je poslao policiju u sjeverne općine, Kurti je rekao da u svakoj općini ima policajaca. On je, međutim, rekao da će biti sve većeg broja sve dok “ispred zgrade bude nasilnih nasilnika”.

“Želim da imam policajce koji štite vladavinu prava, održavaju red. Općine treba da budu za sve, a ne za paralelne strukture Srbije”, podcrtao je Kurti.

Zaključio je da ne može biti privilegija za manjinu na Kosovu, samo da “Srbija tuguje i žali se zbog gubitka Kosova 1999. godine kada je NATO intervenisao”.

“Kosovo je priča o uspjehu intervencije NATO-a i to zabrinjava Beograd i Kremlj”, zaključio je Kurti.

Najnovije

SIPA objavila detalje akcije ‘Plug’: Oduzeto oko 1.000 kilograma duhana za nargilu, uhapšeno 12 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su, u sklopu operativne akcije "Plug", na području...