- Advertisement -

Kvinta zatražila od bh. vlasti da osiguraju novac za izbore

Preporučujemo

Ambasadori EU, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke, Italije te OSCE-a uručili su damas “hitan demarš” Vijeću ministara BiH u kojem su naglasili da se “izbori moraju adekvatno finansirati”.

“Zajedno s kolegama iz Francuske, Njemačke, Italije, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i OSCE-a uputili smo hitan demarš Vijeću ministara da izbori u oktobru 2022. moraju biti adekvatno finansirani.

Rješenja su potrebna sada. Vijeće ministara zaduženo je za donošenje odgovarajućih odluka”, objavio je na Twitteru šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler.

U ime Vijeća ministara BiH, sastanku su prisustvovali predsjedavajući Zoran Tegeltija i zamjenica predsjedavajućeg i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Vjekoslav Bevanda, koji je i ministar finansija BiH, nije prisustvovao sastanku.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) raspisala je 4. maja 2022. Opće izbore koji bi se trebali održati u nedjelju, 2. oktobra 2022.

Na općim izborima građani BiH biraju članove Predsjedništva i zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, zastupnike u parlamentima entiteta RS i FBiH te zastupnike u deset kantona u FBiH.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine još nije usvojila budžet za prošlu, 2021. kao ni za tekuću, 2022. godinu.

Institucije BiH se finansiraju na osnovu odluka o privremenom finansiranju, a u njima se ne mogu naći dodatna sredstva za održavanje izbora.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine saopćilo je 24. maja da je dokument okvirnog budžeta za period od 2022. do 2024. godine 23. maja dostavljen generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja.

Prema proceduri, budžet, odnosno Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, nakon što njegov nacrt odobri Vijeće ministara BiH, treba proći i Predsjedništvo BiH te oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Iz CIK-a BiH naglasili da će biti potreban veći iznos od oko 12 miliona maraka, koliko je koštalo održavanje prethodnih Općih izbora 2018.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Na Žuču održano prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu

Prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu održano je proteklog vikenda na novom sportskom strelištu Žuč, koje se nalazi općini...