Lajčak: EU je spremnija za balkanske zemlje nego one za nju

Preporučujemo

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je EU sada spremnija za Balkan vjerovatno više nego što je region spreman za ovaj blok.

Lajčak je na online forumu koji je organizovao Italijanski institut za međunarodne političke studije rekao da se sada geopolitička situacija promijenila i da je uloga EU na Zapadnom Balkanu više strateška i politička.

“Јako je bitno da prenesemo poruku da je EU sada spremnija za Balkan, vjerovatno, više nego što je Balkan spreman za EU, tako da je izuzetno važno shvatiti da su vrata sada ponovo otvorena”, rekao Lajčak na konferenciji “Evropa i Rusija na balkanskom frontu”.

Kada je riječ o predstojećem sastanku sa liderima Srbije i Kosova u Ohridu, Lajčak je ocijenio da bi “prihvatanje evropskog prijedloga predstavljalo pozitivnu poruku”, istakavši da je sada potrebno fokusirati se na primjenu aneksa, što će biti glavna tema razgovora u subotu, 18. marta.

“Pošto je sporazum prihvaćen fokusirani smo na primjenu aneksa, koji je ključni element. Da bi se sporazum implementirao, sada se mora odrediti redosljed narednih koraka, kao i rokova i ko šta treba da uradi”, naveo je Lajčak.

Najnovije

Sjednica VSTV-a: Glavni tužilac Kajganić loše rezultate pripisao policiji

Prezentirajući izvještaje o radu, kao i rješavanju predmeta korupcije i organiziranog kriminala članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, glavni...