Lansiran satelit za istraživanje nevidljive strane Mjeseca

Preporučujemo

Kina je u danas uspješno lansirala satelit koji će omogućiti komunikaciju između Zemlje i sonde koja će tijekom godine stići do nevidljive strane Mjeseca.

Raketa sa satelitom nazvanim Queqiao lansirana iz centra Xichang na jugozapadu države, priopćila je Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA).

- -

“Ovo lansiranje ključni je korak za Kinu da ostvari svoj cilj, da bude prva zemlja koja će poslati sondu na nevidljivu stranu Mjeseca”, izjavio je šef tog projekta Zhang Lihua, a prenosi novinska agencija Xinhua.

Oko 25 minuta nakon lansiranja satelit se odvojio od rakete i na putu prema cilju raširio solarne panele i komunikacijske antene.

Satelit će biti u orbiti između Zemlje i Mjeseca i njegova će pozicija biti 64.000 kilometara od nevidljive strane Mjeseca, koja se sa Zemlje nikada ne vidi i koju se naziva i “tamnom stranom” i dosad je ostala u velikoj mjeri neistražena.

To bi se moglo promijeniti ove godine jer Kina planira lansirati u svemir robotsku sondu Chang’e-4, nazvanu po kineskoj božici Mjeseca. Satelit će biti pozicioniran tako da omogući komunikaciju sa znanstvenicima na Zemlji, dok će robot fotografirati tamne dijelove Meseca.

Kina je uložila milijarde eura u svoj svemirski program i to u koordinaciji s vojskom, piše N1.

Najnovije

SIPA uhapsila jednu osobu po potjernici Interpola

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Sarajevu u saradnji sa Službom za poslove...