- Advertisement -

Lavić i Zornić: Blokadu institucija je započeo HDZ! O državi pregovarati isključivo u Sarajevu, a ne u Neumu i kafanama

Preporučujemo

Gostujući na Hayat TV profesor Senadin Lavić govoreći o izbornim reformama i pregovorima koji traju, a u kontekstu neprovođenja presuda iz Strazbura u kojima je nedvojbeno utvrđena diskriminacija posebno je istakao važnost presude Azra Zornić protiv BiH.

-Sve su presude važne, ali presuda gospođe Zornić je jedna od ključnih presuda koja nam omogućava da napravimo politički sistem koji bi bio usklađen sa europskim normama. To znači da, ako je gospođa Azra rekla da je ona građanka BiH i da je samo zbog toga diskriminirana, onda se mora nešto poduzeti. Moraju se dati prava osobama koji kao građani žive u BiH. Zbog etnopolitike koja dominira nismo uspjeli da ih implementiramo unazad nekoliko godina, a implementacija tih presuda mnogo bi promijenila naše političko i pravno stanje i vjerovatno oni koji to znaju neće uopće da te presude imaju u vidu, kazao je Lavić.

Komentirao je Lavić i pregovore koji će se nastaviti u Neumu, a što je u javnosti izazvalo velike rasprave i negodovanja.

-Situacija u kojoj se mi nalazimo doista jeste paradoksalna. U kojem smislu? Vidite, pripreme su izvršene da se blokira BiH na nivou Vijeća ministara, tri godine HDZ blokira Federaciju i to su ustvari bili koraci da se određene ucjene i zahtjevi ispune kako bi se došlo do onoga što se nije moglo doći legalnim putem. Palmer i Eichhorst podsjećaju me na situacije kada su pregovarači devedesetih godina lomili bosansku Vladu i prisiljavali je i svodili na treću stranu. Ne može ovdje biti više nikakvih pregovora ukoliko ne prestane blokada države na svim nivoima koja je organizirana od Dodika i Čovića, odnosno Beograda i Zagreba.

Ovi pregovarači koji su došli da zavrću ruke najmekšoj grupaciji – ovoj bosanskoj trebaju znati da Beograd i Zagreb osiguravaju nered, nestabilnost, desuverenizaciju BiH. Ovi pokušaji da se razgovori sakriju od građana i izvuku iz institucija BiH i održavaju kraj drumskih svratišta, Neum je drumsko svratište i tamo se ne može razgovarati o Izbornom zakonu. Ne može se u kafanama i odmaralištima dogovarati o Ustavu BiH, kazao je Lavić.

Oni koji pokušavaju učestvovati u pregovorima moraju znati da pomažu da Čović dobije to što želi.

-To nije samo skup njegovih želja, nego antibosanska inicijativa da se preko Izbornog zakona dobije treći entitet, a to je šah-mat pozicija za BiH, dodao je Lavić napominjući da treba tražiti da se sve vrati u institucije BiH i Sarajevo.

-Da se međunarodni pregovarači prestanu ponašati prema BiH kao banana republici. BiH je internacionalno priznata država ima svoje institucije, u PSBiH se uređuje Ustav i tu se treba razgovarati, dodao je Lavić.

Profesor se zapitao i zbog čega se ne razmatraju prijedlozi DF-a, SDP-a i drugih nekih partija koji također imaju vrlo kvalitetne prijedloge.

Lavić je istakao i da se mora demistificirati riječ konstitutivnost koja lebdi nad nama.

-Bit ćemo toliko pametni i mudri da se iz Neuma diktira Izborni zakon i pravi država BiH, dodao je Lavić.

Azra Zornić koja je također gostovala u programu Hayat TV komentirala je novi pokušaj medijatora Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst da se postigne dogovor oko izmjena Izbornog zakona.

-Svojim dolaskom oni potiču nacionalšovinističke vođe na istrajavanju na njihovim fašističkim zahtjevima. Izgleda da se pregovaračka logika ovog neslavnog dvojca oslanja na princip udovoljavanja zahtjevu u cilju zaustavljanja ‘otvorenog rušenja BiH’. Na osnovu Satlerovog izvještaja koji je već odavno ugledao svjetlo dana, a uz pomoć odmetnutog europskog komesara Varhelyja Dodik i Čović, a uz njih i Izetbegović dobivaju šta žele. Dodik dobija državnu imovinu, koju može prodati po svojoj volji dok utire put ka secesiji, Čović dobija treći entitet, a Izetbegoviću će biti obećan novi zakon protiv poricanja genocida, a možda i obećanje da on i njegovi prijatelji neće biti na listi sankcija, istakla je Zornić.

Ona je dodala da nije teško zaključiti koja je misija neslavnog dvojca.

-Ja ih nikako ne bih nazvala medijatorima jer po mom mišljenju oni nemaju kapacitet da to budu. Previše se gube u vremenu i prostoru. Zašto Neum? Zato što Čović misli, sportskim rječnikom rečeno, da će Čović steći prednost domaćeg terena. Još uvijek nije jasno ko snosi troškove hotela, ako se tako troši novac poreskih obveznika to je još jedan razloga da ovi nacionalšovinisti odu s vlasti. Sve što bude, i ako bude dogovoreno u Neumu neće biti legalno a ni legitimno, da upotrijebim Čovićevu terminologiju, kazala je Zornić.

 

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Vučić: Najžešći pritisci po pitanju Kosova, imamo velike probleme

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nalazimo u specifičnoj situaciji po pitanju svih dešavanja na i...