Lavrov: BiH ne bi izdržala Dejton 2

Preporučujemo

Kod atlanskih saveznika raste zabrinutost zbog ruskog angažmana na Balkanu: Rusi se pravdaju, Amerikanci optužuju. Šta o toma za DW kaže šef ruske diplomatije Lavrov a šta američki analitičar Server.

“Ne krive nas samo za Balkan, već i za uplitanje u Meksiko, a ja vjerujem i još ponegdje”, ironično je odgovorio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na pitanje DW da prokomentariše američke optužbe oko ruske uloge u jugoistočnoj Evropi.

- -

Objašnjavajući koja je konkretno uloga Moskve na Balkanu, Lavrov je na konferenciji za novinare u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku rekao da su balkanske države „tradicionalni i bliski prijatelji” Rusije, jer, kako je naglasio, neke od njih s Rusima dijele i istu religiju.

„Ja ne vidim nijednu drugu ulogu”, rekao je šef ruske diplomatije.

Obrazlažući šta bi trebalo preduzeti na Balkanu i u BiH, Sergey Lavrov na upit dopisnika DW iz New Yorka kaže:

„Potrebno je da na Balkanu sarađujemo, kao što smo sarađivali kada je dogovoren Dejtonski sporazum (1995), koji je još uvek temelj za Bosnu i Hercegovinu. Ima još mnogo primjera gdje smo zajedno sa našim zapadnim kolegama i drugim zemljama – uključujući i Tursku – sarađivali kako bismo normalizovali situaciju u tom ili nekom drugom delu Balkana”.

- -

Odgovarajući na pitanje DW šta misli o ideji da se organizuje „Dejton 2″, kao što to predlaže američki kongresmen Mike Turner iz Dejtona u Ohiju, koji je od State Departmenta već zatražio da organizuje novu konferenciju o BiH pod tim imenom, Lavrov je izrazio nedoumicu, ali i ruske uslove za to:

“Prvo je neophodno da saznamo šta je on mislio s tim. Nisam ništa čuo o tome. Ali ako bi tako trebalo da ponovo pišemo (novi) ‘Dejton’ – onda smo mi protiv toga. Vjerujem da Bosna ne bi izdržala takav izazov, jer bismo tako iznova počeli da razbijamo njenu državnost”.

Više pročitajte na ovom linku.

Najnovije

Nakon 31 godinu od paljenja, miniranja i rušenja sutra svečano otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu

Sve je spremno za sutrašnje otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu, koja je zapaljena i minirana 1993. godine, a...