Lavrov pozvao SAD da pusti uhapšenu Ruskinju

Preporučujemo

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je američkom kolegi Mikeu Pompeu da su optužbe protiv žene koja je uhićena u SAD-u pod sumnjom da je ruska agentica “izmišljene” te da je treba pustiti na slobodu, prenosi Reuters.

Lavrov je slučaj Marije Butine prokomentirao u telefonskom razgovoru s Pompeom, navelo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova u izjavi.

- -

U međuvremenu je Ministarstvo vanjskih poslova postavilo fotografiju Marije Butine kao profilnu na svoj Twitter nalog, uz hashtag #FreeMariaButina.

Ruska državljanka uhićena je prije nekoliko dana u Sjedinjenim Američkim Državama i optužena za “zavjeru djelovanja kao agentica Ruske Federacije u SAD-u”.

Nakon hapšenja, određen joj je pritvor do početka suđenja.

Navodno radila po uputama iz Moskve

Ministarstvo pravosuđa identificiralo je ženu kao Mariju Butinu, državljanku SAD-a, optuženu za “razvoj odnosa s američkim osobama i infiltriranje u organizacije koje imaju utjecaj u američkoj politici, u cilju ostvarivanja interesa Ruske Federacije”.

Po tim je navodima Butina od 2015. do 2017. radila “po uputama visokorangiranog dužnosnika ruske vlade”.

Ministarstvo je navelo da je taj dužnosnik pod sankcijama.

Ona je ušla u SAD i ostala tu živjeti zahvaljujući studentskoj vizi, navodi se u priopćenju.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...