Lavrov “suptilno” zaprijetio nuklearnim oružjem, odmah stigao odgovor iz SAD-a

Preporučujemo

Sjedinjene Države upozorile su u nedjelju na “katastrofalne posljedice” ako Moskva upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini, nakon što je ruski ministar vanjskih poslova rekao da će regije u kojima se održavaju široko kritizirani referendumi dobiti punu zaštitu ako ih pripoji Moskva.

Glasanje je održano treći dan u četiri istočna ukrajinska regiona, s ciljem aneksije teritorije koju je Rusija zauzela silom. Ruski parlament bi za nekoliko dana mogao krenuti u formalizaciju aneksije.

Uključujući oblasti Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja u sastav Rusije, Moskva bi napore da ih povrati mogla prikazati kao napade na samu Rusiju, upozorenje Kijevu i njegovim zapadnim saveznicima.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da će Sjedinjene Države odgovoriti na svaku rusku upotrebu nuklearnog oružja protiv Ukrajine i da su Moskvi naveli “katastrofalne posljedice” s kojima će se suočiti.

“Ako Rusija prijeđe ovu granicu, biće katastrofalnih posljedica za Rusiju”, rekao je Sullivan. “Sjedinjene Države će odgovoriti odlučno.”

Najnoviji američki upozorenje je uslijedilo nakon prikrivene nuklearne prijetnje koju je u srijedu uputio predsjednik Vladimir Putin, koji je rekao da će Rusija upotrijebiti svako oružje za odbranu svoje teritorije.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je to direktnije iznio na konferenciji za novinare u subotu nakon govora u Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku u kojoj je ponovio lažne tvrdnje Moskve da opravda invaziju da je izabrana vlada u Kijevu nelegitimno postavljena i ispunjena neonacistima.

Upitan da li bi Rusija imala osnova da koristi nuklearno oružje za odbranu anektiranih regiona, Lavrov je rekao da je ruska teritorija, uključujući teritoriju koja je “ubuduće dodatno sadržana” u ruskom ustavu, pod “punom zaštitom države”.

Najnovije

Roditeljima djece sa poteškoćama oduzeto pravo na registraciju vozila

Novim Pravilnikom o registraciji vozila onemogućena je registracija vozila na skrbnike djece sa poteškoćama, najčešće roditelja, već se od...