Lažna uzbuna u Siriji: Nije bilo raketa

Preporučujemo

Sirijska vojska ipak nije odgovorila na vazdušni napad iznad Homsa, već su PVO sistemi aktivirani zbog lažne uzbune, piše Rojters.

Sirijska televizija je saopštila da su iznad Homsa “državne snage oborile rakete”, da bi ubrzo Pentagon saopštio da u toj oblasti nije bilo nikakve vojne aktivnosti SAD.

- -

Izvještaji o novim vazdušnim napadima stižu u danima nakon nove eskalacije situacije oko Sirije i vazdušnih napada SAD i saveznika, koje su oštro osudili Rusija i Sirija.

Zapadne zemlje su napale mete u Siriji poslije nepotvrđenih optužbi da su snage predsjednika Bašara el Asada koristile hemijsko oružje u Dumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska.

Stručnjaci međunarodne organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) koji su u subotu pokrenuli istragu o mogućoj upotrebi takvog oružja u Siriji, saopštili su da će posjetiti Dumu za nastavak istrage.

Rusija, koja se obavezala da osigura bezbjednost te misije u Dumi, saopštila je da je došlo do kašnjenja odlaska na teren iz bezbjednosnih razloga jer je na putevima bila mina koja je uklonjena.

- -

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija ne želi da ugrozi rad misije OPCW kako su britanske vlasti to ranije navele, prenose Nezavisne novine.

Najnovije

Dodik: Očekujem dvotrećinsku većinu u NSRS prilikom usvajanja Deklaracije

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je da očekuje dvotrećinsku većinu prilikom usvajanja u Narodnoj skupštini RS, Deklaracije...