Ledeni Zmajevi večeras igraju prvu utakmicu kvalifikacija protiv Kuvajta

Preporučujemo

Hokejaška reprezentacija Bosne i Hercegovine od 25. do 28. februara igrat će kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo Divizije III.

Protivnici naše nacionalnog tima bit će Turkmenistan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt.

- -

Ceremonija svečanog otvaranja kvalifikacija zakazana za 19.30, nakon čega će, u 20:00 sati, započeti i prva utakmica reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv Kuvajta.

Tim povodom danas su u programu Radija Sarajevo gostovali predsjednik Hokejaškog saveza BiH, Senad Zaimović, te direktorica hokejaške reprezentacije BiH, Dijana Tokić.

Zaimović se osvrnuo na sam izazov organizacije ovakvog turnira.

“Mi nemamo vremena da lamentiramo nad svojom sudbinom. Prihvatili smo se posla. Hokejaška zajednica nije tako velika i morali smo podijeliti mnoge zadatke među nama. Organizacija kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo podrazumijeva jednake vrste protokola, bez obzira na . Od same aplikacije do toga da Federacija ima povjerenje u naš Savez, Turkmenistan je morao vaditi vize u Emiratima… Jako složen posao”, objasnio je predsjednik HS BiH.

- -

Sama produkcija događaja podrazumijeva značajnu infrastrukturu koja mora zadovoljavati vrhunske standarde.

“To podrazumijeva stvari poput toga da led mora biti zamrznut na -13 stepeni, rasvjeta, sitni detalji… Večeras će oni koji budu u Zetri vidjeti da ima ogromna količina inteligentne rasvjete, DJ-a tokom cijele utakmice, cheer leadersice na tribinama… Za nas koji smo u organizaciji je ovo i najvažnija utakmica u životu”, istakao je Zaimović.

Direktorica hokejaške reprezentacije BiH istakla je da je atmosfera u našem timu na visokom nivou.

“Atmosfera je od početka na visokom nivou. Kada smo saznali za domaćinstvo i kvalifikacije, to je utjecalo na dobru atmosferu i raspoloženje među igračima. Svi su složni i jedinstveni i spremni su da izađu danas na led”, kazala je Tokić.

Zaimović je objasnio da je za njih najveći izazov bio priprema dvorane Zetra.

“U Savezu ne postoje profesionalni uposlenici, mi smo svi volonteri. Finska ima 206 ledenih dvorana. Ono što su za nas nadljudski napori, za njih je normalna stvar. Tako da smo puno truda i vremena uložili u popravljanju uvjeta u Zetri”, potcrtao je Zaimović.

Kao drugi najveći izazov istakao je samu pripremu reprezentacije.

“Kanada ima 106.000 registrovanih igrača, a u BiH ima 35-36 igrača, od kojih je 31 konkurisao za reprezentaciju za koju će nastupiti 20 igrača. Naše podneblje i Sarajevo ima u svom genetskom kodu klizanje koje se prenosi kroz generacije. Našim igračima taj kod daje prednost. Oni su fizički nikad spremniji. Brian Jokat je s nama, legenda bh. hokeja, igrač Hokejaškog kluba Bosna ’85/’86. On ih je strašno pripremio”, naglasio je direktor Hokejaškog saveza BiH.

Led u Zetri naši hokejaši dobili su tek u januaru, dok Kuvajt i UAE imaju led tokom čitave godine, a o tome je više govorila Dijana Tokić.

“Emirati imaju ledenu dvoranu usred pustinje, a mi je nemamo u olimpijskom gradu. Pripreme su u novembru bile suhi, kondicioni treninzi. Tek u januaru je postavljen led u Zetri. Tako je kako je. U januaru smo pozvali reprezentaciju Makedonije na prijateljske utakmice, a u februaru smo putovali u Sloveniju i tamo smo igrali dvije prijateljske utakmice s reprezentacijom Maribora. Nadali smo se da ćemo imati bolje uslove za led, posebno zbog EYOF-a”, rekla je Tokić gostujući na Radiju Sarajevo.

Najnovije

Ademović se požalio na vrućinu: U parlamentu ne rade klima uređaji

Da i političari "muku muče" s vrućinama na radnom mjestu potvrđeno je i na današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda...