Lejla Vuković za Index: Građani izdvajaju ogroman novac za lijekove koji su besplatni

preporučujemo

U Tuzlanskom kantonu (TK) pacijenti oboljeli od koronavirusa koji se liječe u Covid ambulantama na lijekove moraju dati i preko 300 KM, iako se oni nalaze na esencijalnoj listi, tj. besplatni su. Pritužbe građana su brojne, a razočarenje zbog udar,a na ionako prazne džepove, ne prestaje.

Ovo je na jučerašnjoj sjednici Skupštine TK iznijela zastupnica Lejla Vuković (SBB) i postavila zastupničko pitanje nadležnim institucijama kako bi obrazložili zašto je to tako.

Pokretanje inicijative

U razgovoru za “Index”, Lejla Vuković je objasnila da je ovu nepravilnost uočila u periodu kad je bila na kućnom liječenju od infekcije koronavirusom. Dolazeći u Covid ambulantu primijetila je kako se propisuju komercijalni recepti uz koje se lijekovi plaćaju u punom iznosu.

– U Covid ambulanti sam primala kisik, infuzije i vidjela šta se radi. Oni ne propisuju terapije na nekomercijalan recept (bijeli recept sa crnom štampom), već na komercijalni (bijeli recept sa crvenom štampom) za koji se plaća puni iznos u apotekama. Kad sam to iznijela jučer na Skupštini, svi su se začudili. Ljekari nisu upoznati s tim. Ljekar koji radi na UKC Tuzla nije znao da se ovo dešava. Znate, građani imaju lijekove koji su besplatni, plaćaju zdravstveno osiguranje i imaju pravo na esencijalnu listu kao korsnici zdravstvene zaštite. Međutim, ovi komercijalni recepti koji se propisuju u punom iznosu su strašno skupi. Na sljedećoj sjednici Skupštine ću podnijeti inicijativu za hitno obustavljanje ove loše prakse i pljačke građana – kazala nam je i dodala da ljekari samo slegnu ramenima kad ih se pita zašto propisuju komercijalne recepte.

Napominje kako pored navedene terapije  pacijenti moraju uzimati i suplemente, vitamine, kao i prirodne preparate kako bi ojačali ionako oslabljeni imunitet i dovoljno je što njih plaćaju u punom iznosu.

– Ova bolest ne samo da je jako opasna, već je očito i mnogo skupa – zaključuje.

Komentar resornog ministra Jurića

Za komentar smo pitali i ministra zdravstva TK Božu Jurića koji je potvrdio da postoji

Pozitivna lista lijekova TK na kojoj se nalaze lijekovi koji se finansiraju na teret sredstava ZZO TK.

– Na toj listi se nalazi 1.140 lijekova, najviše u BiH od svih lista. Postoje i Programi besplatnih lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, oko 50 na biološkoj terapiji. Ministarstvo zdravstva je donijelo Odluku o listi ampuliranih lijekova koje su dužne obezbijediti zdravstvene ustanove u količini koju je ljekar odredio na osnovu medicinskih indikacija. Sve liste lijekova su izrađene u skladu sa važećim zakonskim propisima, te su usmjerene na pacijente kako bi imali što bolju zastitu. Treba napomenuti da je TK medijski istaknut kao pozitivan primjer, jer je prvi omogućio primjenu lijekova za Covid u odnosu na sve ostale kantone. Ostali lijekovi i vitamini i mineralu se finansiraju komercijalno svugdje u svijetu – odgovorio je ministar Jurić na pitanje o korištenju komercijalnih recepata u Covid ambulantama.

Najnovije

Elektroprivreda RS-a ide na berzu, para nema, ceh će platiti građani skupljom strujom

„Elektroprivreda Republike Srpske“ dugovala je dobavljačima na kraju prošle godine 171 milion KM, tekuće obaveze kod većine zavisnih preduzeća...