- Advertisement -

Lepir: Karan nije imao pravo da prisustvuje pres-konferenciji

Preporučujemo

Anketni odbor, koji je formiran radi sagledavanja činjenica o smrti Davida Dragičevića je počeo saslušanje Želimira Lepira, glavnog okružnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Branislav Borenović, predsjednik Anketnog odbora kazao je da su pitanja bazirana na onom što je Anketnom odboru poznato iz odgovora koji su odboru dostavljeni iz zvaničnih institucija.

Borenović je i Lepiru naglasio da bi odgovori na pitanja trebali biti kratki i jasni.

Na pitanje Borenovića da li postoji mogućnost da su Davidu predmeti pronađeni u džepovima podmetnuti u periodu prevoza od mjesta pronalaska do Gradskog groblja, Lepir je rekao da se ta mogućnost istražuje.

Na pitanje Borenovića da li je tužilac prisustvovao obdukciji, Lepir je rekao da nije.

Lepir je kazao je da Željko Karan nije imao pravo da prisustvuje pres-konferenciji i iznosi detalje prije nego je obdukcioni nalaz bio gotov, prenose Nezavisne novine.

Istakao je da je neuobičajeno da na konferenciji prisustvuje patolog.

“Neuobičajeno je i da se konferencija održava bez tužioca, ali to ne mijenja stvar jer sam ja nevezano za konferenciju preduzeo sve potrebne mjere i radnje”, naglasio je Lepir.

Na pitanje Borenovića, da li je upozorio Karana na njegova pojavljivanja u medijima i komentarisanje “temperature vode i njene veze s vremenom smrti”, Lepir je odgovorio da jeste i da mu je rekao da ne bi trebalo da izlazi u javnost s tim detaljima, kao što je, kako kaže, i on odbio gostovanje na jednoj  televizija.

Naglasio je da je na Sveučilište u Zagrebu poslata dokumentacija kako bi se utvrdilo tačno kako su nastale povrede na Dragičevićevom tijelu, odnosno da li su nastale u tuči, prilikom pada, postmortalne ili neke druge vrste.

“Nakon što nam stignu rezultati moćićemo preduzeti i druge radnje. Mi radimo pod ogromnom presijom. To je neprimjerno i do sad neviđeno da se moj tužilac i ja nazivamo zločincima i saučesnicima, a mi smo u ovoj istrazi dali sve od sebe i formirali tim kakav do sad nije viđen”, rekao je Lepir.

“Iz sadržaja policijskog izvještaja proizilazi da je Davidova smrt zades. Mi tu kvalifikaciju nismo prihvatili zato što mi ne znamo kakva je ova smrt”, dodao je on.

Na pitanje da li su istražene prijetnje koje su upućene njemu, Lepir je odgovorio da je takve stvari teško utvrditi te da još nema podataka ko je uputio prijetnju.

“Prošao sam i sito i rešeto i sve sam doživio, ali da me neko naziva saučesnikom to nisam. Ne mogu noću da spavam od svega ovog”, rekao Lepir.

Na pitanje zašto je slučaj Davida Dragičevića zaveden kao KTA, Lepir je rekao da je to oznaka za djela gdje nije definisan učinilac i nije definisano djelo, a ako se, kako kaže, utvrdi učinilac onda se prevodi na KT.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Objavljena koalicija SBIH-Platforma za progres u HNK: Cilj je baviti se konkretnim problemima i razvojem u ovom kantonu

U Mostaru je danas održana zjednička press konferencija Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBIH) i Platforme za progres na...