Licemjerne SDP-ove “moralne lekcije”: Šutjeli dok su godišnje od Vlade FBiH za kirije uzimali pola miliona KM

Preporučujemo

Krajnje licemjerna bila je jučerašnja izjava potpredsjednice SDP BiH Segmedine Srne Bajramović o kupovini zgrade za smještaj Vlade FBiH, za što će biti utrošeno 50 miliona KM.

Održala je Srna-Bajramović “moralnu lekciju” sadašnjoj vlasti kako postoji ogroman broj socijalnih prioriteta, te da se novac mogao “iskoristiti za konačno rješenje diskriminacije porodilja, nabavku aparata djeci u FBiH za bezbolno mjerenje šećera, zamjenu često pokvarenih bolničkih aparata, pa i višegodišnje stabilno finansiranje sigurnih kuća”.

-Sveprisutna društvena i medijska imunost na takve poteze trenutne političke garniture predstavlja još i veću opasnost od činjenice da imamo ovako bezobrazne i nemoralne odluke vlasti, poručila je potpredsjednica SDP BiH u predizbornom žaru.

Da se bilo koja druga stranka oglasila, moglo bi se ovakvo što zaista smatrati kritikom rastrošnosti bahate vlasti. Da se pogrešno ne shvati, namjera nije braniti Vladu SDA-SBB-HDZ, već samo podsjetiti na činjenice koje SDP svjesno prešućuje, a licemjerno drugima drži lekcije u onome u čemu su daleko vještiji kada je riječ o pljački državne imovine.

Već punih 20 godina, SDP smatra svojim vlasništvom sve objekte koje je nekada koristila Komunistička partija Jugoslavije (KPJ). Dakle, KPJ koristila, a ne posjedovala. Međutim, SDP se (samo) proglasio nasljednikom KPJ, te je zdušno pograbio svu tu imovinu širom Bosne i Hercegovine.

Jedna od velikih zgrada koje smatraju svojim vlasništvom, a za što nemaju dokaz, jeste i ona u Alipašinoj ulici u Sarajevu gdje je dvije decenije sjedila Vlada Federacije BiH.

Za korištenje prostorija SDP je mjesečno od Vlade naplaćivao 41.300 KM. Godišnje je ubirano skoro pola miliona KM, a pomnoženo sa 20 godina koliko im se redovno slijevao novac na račun, SDP je zaradio od izdavanja samo jedne zgrade ( državna imovina)  10 miliona KM.

Logično je da sada SDP-ovci bacaju drvlje i kamenje na Vladu FBiH jer ih je ostavila bez sigurnog izvora finansiranja. Valja sada naći novog zakupca.

Na osnovu izdavanja “svoje imovine”, diljem BiH SDP je samo u periodu od 2011. do 2015. godine zaradio 3,2 miliona KM.

SDP BiH 1990. godine je upisan kao pravni sljedbenik bivšeg Saveza komunista BiH, ali ne i u gruntovnici.

SDP je tako, proglasivši se jedinim nasljednikom Saveza komunista BiH, prisvojio ogromno bogatstvo svih naroda u BiH, a tačnu evidenciju kojom imovinom po tom osnovu raspolaže nemoguće je utvrditi.

Prije desetak godina u Parlamentu BiH pokrenuta je inicijativa za utvrđivanje načina na koji je SDP BiH postao “vlasnikom” imovine ogromne vrijednosti. Vijeće ministara tada je dobilo zadatak da sve istraži, međutim, sve je ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

Sve bivše jugoslovenske republike imovinu koja je pripadala Savezu komunista definisale su kao državno vlasništvo. U Srbiji je ovu imovinu 1990. godine prisvojila Socijalistička partija Slobodana Miloševića. Poslije je donesen zakon kojim je ova imovina proglašena državnim vlasništvom, koje se danas izdaje zakupcima, a novac ide u državni budžet. Na isti način problem su riješile Slovenija, Hrvatska, Makedonija.

(Edina Latif)

Najnovije

Sjednica VSTV-a: Glavni tužilac Kajganić loše rezultate pripisao policiji

Prezentirajući izvještaje o radu, kao i rješavanju predmeta korupcije i organiziranog kriminala članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, glavni...