Lider MHP-a Devlet Bahceli Erdoganu čestitao na izbornom rezultatu

Preporučujemo

Lider turske Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu je čestitao na izbornom rezultatu, javlja Anadolu Agency (AA).

Bahceli je telefonom nazvao Erdogana i čestitao mu na izbornom rezultatu na tek završenim predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj.

Prema prvim nezvaničnim i nepotpunim rezultatima prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u prednosti sa 55,42 posto osvojenih glasova na osnovu 66,32 posto prebrojanih glasova, odnosno dvije trećine prebrojanih glasova.

Predsjednički kandidat glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Muharrem Ince je drugi sa 29,22 posto osvojenih glasova, a slijede kandidatkinja Partije IYI Meral Alsener sa 7,47 posto i kandidat Narodne demokratske partije (HDP) Selahattin Demirtas sa 6,79 posto glasova.

Savez Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i Partije nacionalnog pokreta (MHP) je prema dosadašnjem broju prebrojanih glasova osvojio 57,26 posto glasova.

Savez CHP-a, Partije IYI, Saadet partije i Demokratske stranke (DP), prema dosadašnjim rezultatima, osvojio je 31,7 posto glasova birača.

U Turskoj su danas održavani prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori na kojima su birači birali predsjednika države i novi saziv Velike narodne skupštine Republike Turske.

Ukupno 180.065 birališta u cijeloj Turskoj otvoreno je u 8 sati, a birališta su zatvorena u 17 sati po lokalnom vremenu. Izbori su održani uz pojačane mjere sigurnosti na kojima je bilo angažirano ukupno 531.007 pripadnika snaga sigurnosti.

Za izbore je u Turskoj registrirano 56.322.632 birača, a među njima je milion i pol mladih koji su prvi put imati pravo glasa. U inozemstvu pravo glasa imalo je dodatnih 3.047.323 turska državljana.

Najnovije

Radovi na mostu: Saobraćaj iz smjera Blažuja preusmjeren

Kako su javili iz BIHAMK-a, zbog radova na mostu na Ilidži (M-17 Stup-Blažuj), saobraćaj se iz smjera Blažuja preusmjerava...