Franz Ferdinand, Gavrilo Princip, Isa-beg Ishaković: Likovi iz najznačajnijih perioda historije ponovo na ulicama Sarajeva

Preporučujemo

Franz Ferdinand, Sophie Chotek, Gavrilo Princip, Isa-beg Ishaković i Gazi Husrev-beg će u subotu, 15. septembra, ponovo prošetati ulicama Sarajeva.

Likovi koji simboliziraju najznačajnije periode u istoriji BiH i Sarajeva okupit će se u 12,45 sati na platou ispred BBI Centra, te prodefilovati glavnom šetnicom grada, kroz Titovu i Ulicu Ferhadija, kako bi se družili sa posjetiteljima i građanima, te im pod sloganom #SarajevoReborn predstavili dio ovdašnje istorije i tradicije, prenosi Anadolija.

S ciljem osnaživanja kulturnog turizma i uvrštavanja ove grane turizma kao jedne od strateški važnih, Sarajevo i Mostar, odnosno dvije organizacije iz Sarajeva i Mostara, udružili su snage u realizaciji projekta “Sunčana strana Federacije BiH 2018.”.

Ovim projektom Udruženje Obala Art Centar iz Sarajeva i Agencija PRimera iz Mostara, uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma, od jula do oktobra organizuju kulturno-turističke i zabavne ponude Mostara i Sarajeva.

Sarajevo Reborn je segment projekta „Sunčana strana Federacije BiH 2018.“ u kojem će mladi bh. glumci, kostimirani u historijske ličnosti iz dva najznačajnija perioda bh. prošlosti, otomanskog i austrougarskog, prodefilovati ulicama Sarajava kako bi po uzoru na svjetske metropole zabavili turiste i građane, ali ih na interaktivan i maštovit način upoznali sa prošlošću zemlje i njenog glavnog grada, navode iz Obala Art Centra.

Petero mladih glumica i glumaca iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine utjelovit će Isa-bega Ishakovića, utemeljitelja Sarajeva, Gazi Husrev – bega, njegovog drugog pravog osnivača, austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sophie Chotek, zatim Gavrila Principa, člana kruga „Mlada Bosna“, koji je 1914. izvršio atentat na ovaj par, nakon čega je počeo Prvi svjetski rat.

Za potrebe projekta #SarajevoReborn angažovani su bh. kostimografi i krojači, koji su proteklih mjeseci predano radili kako bi kreirali autentične kostime. Za autentičnu masku zaduženi su bh. maskeri i vizažisti, a svi okupljeni oko ideje da se i na ovakav način obogati ponuda kulturnog turizma.

Cilj projekta je i animirati posjetitelje Sarajeva da iz grada ponesu i podijele slike koje će privući i novi kontingent turista.

Sarajevo Reborn je projekat koji će osim predstojećeg vikenda biti realizovan još nekoliko puta tokom septembra.

Najnovije

Dodik: Nećemo imati većinu u NSRS, a Cvijanović i Krišto bi bile tandem u Predsjedništvu BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da će kandidati ove stranke za pojedinačne funkcije na predstojećim opštim izborima...