Lista evropskih gradova prema troškovima života: Gdje je Sarajevo u odnosu na gradove regije

Preporučujemo

Osim ljepota, dobre organizacije, mjesta za dnevni i noćni izlazak ili dobre klime, za kvalitetu života u gradovima i odluku da se u njima živi važni su i troškovi života. I oni utječu na kvalitetu života u tom gradu, šta možemo priuštiti te možemo li i hoćemo li u njima živjeti. Stranica koja analizira troškove života u gradovima cijeloga svijeta, Numbeo, objavila je rang listu za 2023. godine. Na listi su se našli i gradovi iz regije, a evo gdje je Sarajevo.

Najskuplji evropski grad je Bazel, a slijedi ga još pet švicarskih gradova, a potom pet mjesta pripada Norvežanima. Između 10. i 20. mjesta smjestilo se nekoliko danskih gradova, a osamnaesti je irski Dublin.

Francuzi, Nijemci i Englezi smjestili su se od 20. do 40. mjesta. Slijede Holanđani i Zapadna Evropa koja drži do otprilike 80. mjesta na rang listi, kada im se priključuju Italijani.

Sarajevo je na 206. mjestu. Što se regije tiče, najskuplja za život je Ljubljana i našla se na 139. mjestu. Zatim slijedi Zadar na 141. mjestu, na 145. je Dubrovnik, a na 150. Zagreb. Rijeka je na 172. mjestu, Split na 173., Beograd na 186. mjestu, Podgorica na 211., Skoplje je 221. te Priština na 234. mjestu.

Najjeftiniji za život su ukrajinski gradovi.

Prilikom rangiranja gradova Numbeo se vodio cijenama u restoranima i trgovinama, cijenama javnog prijevoza, režija, zdravstvene zaštite, najma i slično.

Najnovije

Zara nakon poziva na bojkot obrisala fotografije koje aludiraju na genocid u Gazi

Nakon što je španski brend Zara objavio fotografije svoje najnovije kolekcije, na sebe je navukao bijes javnosti širom svijete,...