Ljekari iz Srbije utvrdili: Mladić nije bio spreman za suđenje u Hagu

Preporučujemo

Nalazi srbijanskih ljekara koji su pregledali Ratka Mladića u Hagu u decembru, uopće se ne poklapaju s onima koje su napravili holandski ljekari, piše N1.

Naime, taj list navodi da je spisak bolesti od kojih boluje haški optuženik znatno duži od onoga koji su sačinili holandski ljekari, zbog čega je njihovo mišljenje bilo da on uopće zdravstveno nije bio sposoban za suđenje.

Naime, kako pišu Novosti, Mladić boluje od preživljenog infarkta, skoro svakodnevnog bola u grudima, šuma na srcu, više moždanih oštećenja, a također ima i prvu fazu demencije, poremećaj pažnje.

Zbog svega toga, kardiolog Velibor Ristić i neurolog Gorica Đokić su zaključili da Mladić uopće nije ni bio sposoban za suđenje.

Jedan od Mladićevih branilaca advokat Dragan Dan Ivetić za Novosti je rekao i da spisak bolesti od kojih boluje Mladić nije konačan, odnosno da je to samo njegov dio, jer se ostatak, zbog strogih pravila Haškog tribunala ne smije objaviti.

On kaže i da su Mladiću ljekari u Hagu, dan prije izricanja presude, davali lijekove za izbacivanje tečnosti, ali u prevelikoj količini, kako bi mu spustili pritisak. Od toga mu je bilo izuzetno loše, zbog čega je i napravljena pauza tokom izricanja presude.

Zbog toga je odbrana Mladića u Hag poslala tri podneska, od kojih se u jednom traži da se Mladiću poništi prvostepena presuda u kojoj je osuđen za ratne zločine, da se pusti na slobodu do sljedećeg suđenja kako bi se adekvatno liječio.

Podsjećamo, Ratku Mladiću je pred Haškim tribunalom 22. novembra prošle godine izrečena prvostepena presuda doživotne kazne zatvora. Proglašen je krivim za 11 tačaka optužnice.

Najnovije

Bolnice sve krcatije, situacija kritična: Epidemija iz Ukrajine mogla bi se proširiti na cijeli svijet!

Bolnice i zdravstvene ustanove širom Ukrajine posljednjih se sedmica susreću s drastičnim povećanjem infekcija zbog otpornosti na antibiotike, zbog...