Ljekari sa KCUS-a izvršili replantaciju ruke: Pacijent iz Busovače u stabilnom stanju

Preporučujemo

Tim ljekara sa Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS 16. februara 2018. godine, dvadesetdvogodišnjem pacijentu N. L. iz Busovače izvršio je replantaciju lijeve podlaktice.

Prema riječima prof. dr. Sanele Salihagić, šefice Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, pacijent je u KCUS dovežen u teškom stanju.

„Pacijent je povrijeđen remenom na radnom mjestu. To je bila traumatska amputacija srednje trećine podlaktice. Urađena je replantacija istog dana, rekla je prof. dr. Salihagić, prenosi SB.

Dr. Vanis Dujso kazao je da je pacijent prvobitno zbrinut u bolnici u Travniku, odakle je prebačen na liječenje u KCUS.

„Po dojavi da nam dolazi pacijent s teškom povredom i amputacijom lijeve podlaktice organiziran je multidisciplinarni tim, koji su sačinjavali plastični hirurzi, ortoped, traumatolog, anesteziolog, vaskularni hirurg kao i ostalo medicinsko osoblje u sali. Uradili smo replantaciju amputirane podlaktice i niz drugih hirurških i mikrohirurških zahvata, nakon čega je pacijent smješten na Intenzivnu njegu“ – kazao je dr.Dujso.

Prema riječima dr. Gorana Obradovića, s Klinike za plastičnu hirurgiju, iako je riječ o veoma zahtjevnom zahvatu, sve je proteklo u skladu s postojećim protokolima.

„Zahvaljujući predanom timskom radu urađen je zahtjev bez komplikacija. Pacijent je stabilan, ruka je vitalna kao i šaka. Operativni zahvat je pokazao da KCUS raspolaže izuzetno stručnim kadrovima, sposobnim za izvođenjenajzahtjevnijih hirurških i mikrohirurških zahvata. Oporavak pacijenta se detaljno prati, pod adekvatnom je terapijom i ljekarskim nadzorom“ – kazao je dr.Obradović.

Velika podrška mladom timu ljekara bio je i iskusni traumatolog, prof.dr.Zoran Hadžiahmetović.

Na Odjelu intenzivne njege zatekli smo i pacijenta, koji se oporavljao nakon operativnog zahvata.

„Povrijeđen sam na radnom mjestu, ali zahvaljujući doktorima iz KCUS urađena je replantacija. Još uvijek se oporavljam od šoka koji sam preživio. Vjerujte bilo je strašno. Mašina mi je bukvalno otkinula ruku. Kolega Semin Čičak me je spasio da ne poginem. Kolege koje su mi prilazile da mi pomognu bukvalno su padali u nesvijest od prizora. Dovezli su me u KCUS i mogu samo da se zahvalim medicinskom timu koji je učinio čudo“, rekao je pacijent.

Najnovije

Svi pričaju o novoj ukrajinskoj protuofanzivi, ali gdje će se desiti

S ruskom iscrpljujućom istočnom ofenzivom koja se navodno bliži kulminaciji, pozornost se ponovno usmjerava na planiranu protuofanzivu Ukrajine, za...