Loša: Pjesma Suada je nastala iz šale

Preporučujemo

Frontmen Plavog orkestra Saša Lošić, poznat i kao Loša, prisjetio se detalja iz karijere duge više od 30 godina. Pjevač je istakao da su on i momci iz grupe najviše nedaća imali zbog albuma „Smrt fašizmu“, s kog se izdvojila pesma „Fa, fa, fašista nemoj biti ti“.

“To nam nije bila najbolja odluka. Da mi je tada bila sadašnja pamet, nikad to ne bih napravio. Prozivali su nas da smo negativna pojava u društvu, imali smo problema i morali smo da idemo na razgovore u Centralni komitet. Onda su mi se malo podrezala krila”, rekao je Loša za hrvatske medije i dodao da su ih mnogi krivili da je upravo Plavi orkestar upropastio rokenrol:

- -

“Pitao me jednom tokom boravka na Hvaru mladić iz Splita da li sam ja Loša. Odgovorio sam da jesam, a on mi je rekao da sam uništio rokenrol. Nije bilo prijatno. Ipak, bilo je i onih lijepih trenutaka. Bili smo toliko popularni da nekad nismo mogli normalno da hodamo ulicom, već nas je čuvala policija. Jednom sam otišao na odmor s prijateljima i presjelo mi je. Spustio sam peškir na plažu, a oko mene se stvorila hrpa ljudi. Ništa bolje nije bilo ni po restoranima i kafićima. Jedino sam dobro prošao kad sam se sakrio u poštu da telefoniram menadžeru da dođe po mene jer je neizdrživo. Gospođa na šalteru uzviknula je radosno: „Zabranjeno pušenje!“ Ja sam joj rekao: „Ne, Plavi orkestar“. Ona me je hladno pogledala i okrenula glavu”.

Bosanskohercegovački kantautor kaže i da je pjesma „Suada“, koja je jedan od najvećih hitova Orkstra, nastala sasvim slučajno:

“Bili smo na zabavi i tražili su od nas da sviramo nešto domaće. Gitarista Mladen Pavičić i ja smo otišli u kuhinju i rekli da ćemo da napravimo narodnjak, sve iz zafrkancije. Ja sam počeo: „Ti si meni sve“, a Pave je uskočio: „Ti mi daješ sve“. Pjesmu smo napravili igrajući se, a kako je bila narodna, dali smo joj i narodno ime „Suada“. Vratili smo se i pjesmu otpevali do kraja. Do kraja večeri odsvirali smo je 20 puta”, naveo je Loša, prenosi CdM.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...