Lukač: Nemam namjeru policiju pripremati za ratna dejstva, policija u RS se mora urazumiti

Preporučujemo

Nemam namjeru policiju u Federaciji BiH pripremati za ratna dejstva, to nije njihova namjena. Policija u RS-u se mora na neki način “urazumiti”, kazao je za N1, direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik potvrdio je medijske navode kako je MUP RS-a naručio 2.500 automatskih pušaka. Kako dodaje Dodik, MUP RS-a će nabavit će još “sve što bude bilo potrebno”.

Prvi čovjek Federalne uprave policije (FUP) smatra da nema potrebe za ovolikim količinama naoružanja.

“Ne znam koliko je to tačno, mada sam slušao u vijestima kako gospodin Dodik potvrđuje tu kupovinu oružja i najavljuje dodatno naoružavanje. Ne znam zašto to rade, možda je to vezano za unutarnju organizaciju i formiranje jedinica u okviru MUP-a RS, koji je jako ojačao segment specijalne policije”, kaže Lukač i podsjeća kako je entitetski MUP potpuno centraliziran, za razliku od slučaja u Federaciji BiH, i da su u Republici Srpskoj donijeli novi zakon u kojem su uveli borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

“Te specijalne snage prema novom zakonu u RS objedinjuje sve jedinice specijalnog tipa na platformi borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma. Pročitao sam da su te jedinice brojčano na nivou jedne brigade, dakle to je negdje blizu 2.500 do 3.000 ljudi. U isto to vrijeme grade centar, sjedište tih jedinica i pretpostavljam da se tu radi o naoružavanju te strukture kroz tih 2.500 pušaka. Mi nemamo takvu strukturu policije u FBiH, mi imamo normalne policijske sastave kao i u bilo kojoj drugim državama. Divim se ljudima u RS kada imaju novac da finansiraju takve jedinice, to jako puno košta. Mi u našem budžetu nemamo takva sredstva. Mislim da takve jedinice, u takvom brojnom sastavu, u našim uvjetima u BiH nemaju svrhu. Za šta će služiti tih dvije i po, tri hiljade ljudi? I da imamo te terorističke prijetnje nije potrebna takva snaga da savlada takvu sigurnosnu prijetnju”, ocjenjuje Lukač.

On je za N1 naglasio kako je u BiH po Dejtonskom mirovnom sporazum definisano kako policija i vojska čine Oružane snage. Također, dodaje – po svi potencijali vojni i policijski, ljudski resursi, kao i oružje i oprema – su stavljeni pod nadzor mirovinskih snaga koje su propisale koliko vojska ili policija može da ima pripadnika, a samim tim koliko može da ima sredstva.

“Međunarodne policijske snage IPTF, koje su ovdje bile do 2002. godine, propisale su da dugo oružje, dakle sve što nije pištolj, da policijska stanica može imati dugih cijeva 10 posto od ukupnog broja pripadnika. To je bio kriterij iznad kojeg se nije moglo ići. Meni nije poznato da li je prestala ta odredba, ali znam da kada je riječ o vojsci i danas postoje kontrolni mehanizmi. Evidentno je da se te odredbe više ne primjenjuju i možda bi ovo što se događa u RS-u trebalo biti pitanje međunarodnim predstavnicima da se pozabave s njim. Ako nisu te odredbe na snazi da se vidi, da li su neka kretanja koja imamo, prihvatljiva i da se vidi šta je namjera i cilj brojnog jačanja i naoružavanja takvog kapaciteta. Za naše prilike, sebe smatram dobrim poznavateljem sigurnosne situacije, smatram da je nepotrebno. Takvi kapaciteti nemaju opravdanje u kontekstu nečega što trebaju rješavati”, tvrdi Lukač.

Komentarišući medijske izvještaje kako će specijale u RS-u obućavati instruktori iz Rusije Lukač kaže da u narodu postoji izreka – “Gdje ima dima ima i vatre”.

“Izgradnja baze za obuku specijalne jedinice nije nikava tajna, sada hoće li se u njoj pojavljivati strane vojske ili policije, da li su oni iz Rusije, da li će Rusija praviti svoj kamp, otom-potom. Ali da ima određenog prisustva Rusije na prostoru BiH – tu nema nikave dileme. Ukoliko se ove pojave potvrde kao tačne mogu imati sigurnosne implikacije i mislim da treba na vrijeme poduzimati određene mjere, da se određene stvari, ako su krenule u tom pravcu, da se zaustave.  Nema potrebe da građane držimo u neizvjesnosti da se boje šta će se sutra dogoditi. Moramo svi zajedno biti puno odgovorniji. Pozvao bih sve odgovorne ljude da se ova pitanja sagledaju na odgovoran način. Ovdje posebno uključujem međunarodnu zajednicu koja je jako odgovorna. U tom ponašanju imaju dobre mjere narušavanja Dejtonskog sporazima i prije svega visoki predstavnik mora reagovati jer je njegova osnovan funkcija očuvanje mira u BiH”, poručuje Lukač za N1.

Direktor FUP je otkrio kako se policijske snage u FBiH i dalje drže standarda međunarodne zajednice.

“Vrlo rijetko vršimo nabavku oružja. Ozbiljnija nabavka automatskog oružja, negdje 50 komada, bila je, čini mi se, 2011. godine. I sad sam potpisao nabavku 25 komada pištolja, toliko primamo novih, mladih policijskih službenika. Nema tu ništa spektakularno, da tako kažem. Mi nećemo izlaziti iz tih standarda i nemam namjeru policiju u FBiH da pripremam za ratna dejstva, to nije njihova namjena”, kaže Lukač za N1 i zaključuje kako se “policija u RS mora na neki način ‘urazumiti'”.

Najnovije

I dalje bukti požar kod Trebinja, stižu helikopteri iz Srbije

  Helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske počeo je jutros dejstvo na području planine Bijela gora kod Trebinja, gdje gori borova...