Lukašenko poručio da će se boriti uz Rusiju samo ako Bjelorusija bude napadnuta

Preporučujemo

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je u četvrtak da će narediti svojim trupama da se bore uz saveznicu Rusiju samo ako neka druga zemlja pokrene ofanzivu na Bjelorusiju, izvijestila je državna novinska agencija Belta.

Lukašenko, koji je više puta demantovao tvrdnje Kijeva i Zapada da bi njegova zemlja mogla biti dalje uvučena u rat u Ukrajini na strani Moskve, takođe je rekao da planira da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u petak.

“Spreman sam da se borim sa Rusima sa teritorije Bjelorusije samo u jednom slučaju: ako čak i jedan vojnik dođe na teritoriju Bjelorusije da ubije moj narod. Ako izvrše agresiju na Bjelorusiju, odgovor će biti najoštriji, a rat će poprimiti potpuno drugačiju prirodu”, rekao je Lukašenko na konferenciji za novinare u četvrtak, prenosi Belta.

Rusija je koristila Bjelorusiju kao polaznu tačku za svoju punu invaziju na Ukrajinu prošle godine, pokrenuvši neuspjelu ofanzivu na ukrajinski glavni grad Kijev iz te zemlje, podsjeća Reuters.

Niz vojnih aktivnosti i zajedničkih vježbi zračnih snaga između Rusije i Bjelorusije ranije ove godine ponovo su podstakle zabrinutost da bi se Minsk mogao spremati da preuzme aktivniju ulogu u sukobu.

Najnovije

Prihodi od indirektnih poreza veći za 652 miliona KM

Prihodi od indirektnih poreza u jedanaest mjeseci 2023. godine iznosili su 9 milijardi i 727 miliona KM i veći...