Macron ne isključuje raspoređivanje francuske vojske u Ukrajini

Preporučujemo

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da ne isključuje raspoređivanje francuskih kopnenih trupa u Ukrajini.

Macron je nakon završetka konferencije o pomoći Ukrajini u Parizu u ponedjeljak rekao da su sve opcije otvorene kako bi se osiguralo da Rusija ne dobije rat protiv Ukrajine, prenosi HINA.

- -

Na sastanku, koji je organizovan u kratkom roku, učestvovali su najviši predstavnici mnogih ključnih evropskih podupiratelja Kijeva, uključujući njemačkog kancelara Olafa Scholza i britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona. Učestvovao je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Macron je rekao da nije bilo konsenzusa o korištenju kopnenih trupa na sastanku preko 20 šefova država i premijera, ali da se ništa ne može isključiti u pogledu buduće dinamike. Svaka država može samostalno i suvereno odlučiti o raspoređivanju kopnenih trupa.

Na sastanku je odlučeno da se formira koalicija za opskrbu Ukrajine projektilima za napade daleko iza ruskih linija, rekao je francuski predsjednik. Kratkoročno, potrebno je mobilizovati dodatno streljivo za Ukrajinu iz vlastitih zaliha.

O isporuci francuskih borbenih aviona Mirage još nije odlučeno, no, još se utvrđuje koja bi francuska vojna oprema mogla pomoći Ukrajini, rekao je Macron.

- -

“Opći konsenzus danas je da je sigurnost svih nas u pitanju”, rekao je Macron u Elizejskoj palači.

Dok rat u Ukrajini ulazi u treću godinu, Macron je rekao da ponašanje Moskve postaje sve agresivnije na političkom nivou i na prvoj liniji fronta u Ukrajini. “Rusija ne smije dobiti rat”, naglasio je Macron, rekavši da se podrška ne smije pokolebati i da podupiratelji Ukrajine moraju intenzivirati napore.

Povećana pomoć Ukrajini u novcu i oružju mora se mobilizovati i zajednički i na nacionalnom nivou, rekao je.

“U procesu smo osiguravanja naše sigurnosti danas i sutra”, rekao je Macron.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pridružio se sastanku u Parizu putem video linka.

Macronov savjetnik je prije sastanka rekao da se konsultacije u Parizu manje tiču novih garancija za isporuke oružja, a više povećanja efikasnosti već obećane vojne pomoći – uključujući obuku ukrajinskih vojnika i kibernetičku obranu.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...