Mađarska blokirala sankcije protiv židovskih nasilnih doseljenika na Zapadnoj obali

Preporučujemo

Mađarska je jučer blokirala sankcije protiv židovskih nasilnih doseljenika na Zapadnoj obali.

Ipak, ministri vanjskih poslova država članica EU odlučili su nastaviti s raspravom o tome kako se postaviti prema ekstremističkim doseljenicima koji napadaju palestinske civile.

- -

– Raspravljali smo o daljnjim sankcijama i odlučili nastaviti razmatrati kako se postaviti prema ekstremističkim doseljenicima koji neselektivno napadaju palestinske civile na Zapadnoj obali, ali i prema kršenju ljudskih prava i seksualnom nasilju Hamasa – rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto potvrdio je da je njegova zemlja ostala jedina koja se protivila uvrštenju izraelskih doseljenika na popis sankcionisanih.

– Na početku rasprave bile su jedna ili dvije države koje su imale stajalište slično našem, ali su ga polako promijenile i Mađarska je na kraju ostala jedina koja nije podržala prijedlog – rekao je Szijjarto.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da je sukob između Izraela i Hamasa već poprimio regionalni karakter i da se prelijeva na okolne zemlje.

- -

– Ne bi se smjelo dogoditi da se na okolne zemlje proširi sukob koji se već negativno odražava na njihove ekonomije, prije svega tu mislim na Egipat – rekao je Grlić Radman.

Dodao je da su se države članice po pitanju sankcija približile konsenzusu, koji je što se tiče Hamasa neupitan, a da oko sankcionisanja nasilnih židovskih doseljenika postoje male razlike.

Šefovi diplomatija imali su na dnevnom redu tri najvažnija geopolitička pitanja u ovom trenutku – Bliski istok, Ukrajinu i Sahel.

Najnovije

Zaharova: Američka pomoć Ukrajini pogoršat će globalnu krizu

Američka pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu će pogoršati globalnu krizu, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije Marija...