Mađarska upozorila EU: Ljudi, urazumite se

Preporučujemo

Mađarska je pozvala na hitne mirovne pregovore kako bi se okončao rat između Ukrajine i Rusije, upozoravajući da će dugotrajni sukob potaknuti ekonomsku krizu koja će ugroziti vlade diljem Evrope, prenosi Financial Times.

“Brzi prekid vatre jedina je šansa Europe da izbjegne recesiju”, rekao je Balázs Orbán, politički direktor mađarskog premijera Viktora Orbana, predviđajući da će i druge vlade EU prestati pružati vojnu potporu Ukrajini i inzistirati na brzom završetku sukoba u sljedećih nekoliko mjeseci. Pozvao je šefove vlada EU da se “urazume”.

Budimpešta je dugo bila najbliži partner Moskve unutar EU i izazvala je frustraciju u Bruxellesu otkako je počeo rat zbog njezine nevoljkosti da prekine sve veze s Rusijom i pruži nedvosmislenu potporu ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

“Neki od mađarskih partnera u EU bili su previše željni borbe s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koja uvlači kontinent u krizu”, rekao je Balázs Orbán, upozorivši da bi trebali napustiti tu strategiju.

“Oni žele rat i vjeruju da mogu pobijediti Putina, da mogu okupirati Kremlj i to im je cilj”, rekao je Orbán. “Na početku sukoba, barem u medijima, to je bilo uvriježeno mišljenje. Ali kladio bih se kako će to izgledati za četiri mjeseca… pojavit će se više racionalnosti”, rekao je.

“Mađarska ne želi stvarati probleme. Ali ako se pokušate baviti politikom bez da sagledate realnost oko sebe, jednostavno ćete izgubiti povjerenje ljudi. Straši to što trenutno nema iskrenih rasprava o aktualnoj situaciji. Naš glavni ciljevi trebali bi u nadolazećim mjesecima biti pregovori i prekid vatre”, zaključio je.

Najnovije

Gruzija optužila trojicu srpskih državljana da su pripremali Gruzijce za državni udar krajem godine

Služba državne sigurnosti Gruzije saopćila je da su trojica srpskih državljana koji su posjetili Gruziju krajem septembra održali obuku...