Mađarski general-major preuzima upravljanje EUFOR-om u BiH

Preporučujemo

Ministar odbrane Mađarske Kristof Szalay-Bobrovniczky potvrdio je da će mađarski general-major Laszlo Sticz preuzeti upravljanje misijom EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

“Počevši od januara 2024. godine on će komandovati operacijom Evropske unije u BiH pokazujući predanost Mađarske regionalnoj stabilnosti”, rekao je Szalay-Bobrovniczky.

On je kazao da iskustvo Sticza čini podesnim za ovu misiju.

Vijest da će mađarski general biti imenovan otkrio je još u julu austrijski list Der Standard. General Sticz bi na toj poziciji trebao zamijeniti Austrijanca general-majora Helmuta Habermayera.

Odluku donosi Politički i sigurnosni odbor EU koji čine ministri zemalja članica. Koliko je poznato, odluka još uvijek nije formalno donesena.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez ranije je u izjavi za FTV kazao da je potrebno spriječiti da Mađarska preuzme komandu nad misijom EUFOR-a u BiH zbog bliskih veza mađarskog premijera Viktora Orbana i predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Najnovije

Općina Novi Grad Sarajevo će mladima subvencionirati isplatu kamate stambenih kredita

Načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić (SBiH) i predstavnici ASA banke danas su potpisali ugovor o poslovnoj saradnji...