Mađarski premijer Orban kaže da su se sankcije Rusiji “obile o glavu” EU

Preporučujemo

Mađarska bi se trebala pripremiti za produženi rat u susjednoj Ukrajini, izjavio je u ponedjeljak premijer Viktor Orban, oštro kritizirajući sankcije Evropske unije uvedene Rusiji za koje je rekao da su se “obile o glavu”, podstičući cijene energenata.

Orban, koji je dugo u sukobu s EU zbog nekih njegovih politika koje se u Briselu smatraju antidemokratskim, pozvao je na prekid vatre kako bi se okončao rat i rekao da sankcije Rusiji zadaju udarac evropskoj ekonomiji.

Orban, koji je ponovo izabran za četvrti uzastopni mandat u aprilu, sada se suočava sa naglom inflacijom, padom povjerenja potrošača i izgledima za recesiju sljedeće godine, javlja Reuters.

On je u parlamentu rekao da nije iznenađenje da vlade padaju u Evropi, misleći na italijanske izbore u nedjelju nakon kojih će Giorgia Meloni biti na čelu desničarske vlade Italije.

Orban, čija vlada je u pregovorima s Evropskom komisijom kako bi osigurala milijarde eura fondova EU blokiranih zbog zabrinutosti za vladavinu prava, rekao je da će njegova vlada pokrenuti “nacionalne konsultacije” pitajući Mađare o sankcijama.

Orban je ranije koristio ovaj alat za kampanju kako bi učvrstio domaću podršku svojoj stranci Fides u politikama kao što su prava homoseksualaca ili migracija.

Najnovije

Stoltenberg: Putin želi iskoristiti zimu kao ratno oružje

Rusija će vjerojatno nastaviti napadati ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, plinsku infrastrukturu i osnovne usluge za ljude, rekao je u ponedjeljak...