- Advertisement -

Magazinović: Kandidata za Predsjedništvo BiH izabrat će 43.000 članova SDP BiH na referendumu

Preporučujemo

Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH danas će donijeti odluku o provođenju referenduma na kojem će skoro 43.000 članova na tajnom glasanju donijeti odluku o kandidatu ove stranje za Predsjedništvo BiH, kazao je predsjednik Glavnog odbora Saša Magazinović.

Referendumsko pitanje glasi: Da li smatrate da SDP BiH treba da predloži kandidata za člana Predsjedništva BiH?

– Odgovara se za „Za“ i „Protiv“. Ukoliko je zaokruženo Za molimo da upišete ime osobe za koju smatrate da je u ovom trenutku najbolji kandidat SDP BiH za člana Predsjedništva – pojasnio je Magazinović, prenosi NAP.

On je naveo da su kandidati koji su se do sada spominjali u medijima Nermin Nikšić, Denis Bećirović, Svetozar Pudarić i drugi na raspolaganju članstvu.

– Odluka donesena na referendumu je obavezujuća za sve organe, organizacije i članove. Dogovor o tome da će ovo biti konačan stav SDP BiH je nešto što je unaprijed prihvaćeno od strane svih članova rukovodstva i svih eventualnih kandidata.

Magazinović je pojasnio da će referendum biti valjan ako na njega izađe najmanje pola od broja upisanih članova i ako se na referendumsko pitanje izjasne sa „Za“.

Danas će biti imenovana referendumska komisija koja će provesti ovaj proces.

– Referendum će se održati od 24. do 26. maja. Dan poslije 27. maja bit će održana Konvencija u Sarajevu na kojoj će biti saopćeni rezultati i eventualno predstavljen kandidat za člana Predsjedništva BiH u ime SDP BiH.

Magazinović je pozvao sve članove SDP BiH da se odazovu ovom „prazniku demokratije“.

– Sigurni smo da je ovo neophodan i mudar potez i za SDP BiH i za Bosnu i Hercegovinu.

Onaj kandidat koji bude imao najveći broj prijedloga članstva bit će predložen za Predsjedništvo BiH.

Na pitanje da li je neko od kandidata čija su se imena ranije već mogla čuti najavio da odustaje, Magazinović je kazao da prema Statutu sve odluke koje donese referendum su obavezne za sve članove.

– Ne postoji mogućnost da iko odbije kandidaturu, u okviru rukovodsstva je napravljen dogovor da će ono što bude stav 43.000 ljudi biti stav partije – kazao je Magazinović.

Na referendumu članstvo može predložiti bilo kojeg kandidata i sve opcije su otvorene.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Demonstranti u Šri Lanki traže ostavku predsjednika, policija ih otjerala

Policija u Šri Lanki upotrijebila je suzavac i vodene topove da rastjera demonstrante koji su pokušali da se približe...