Majke Srebrenice UN-u dostavile informacije o pokušaju izazivanja sukoba u BiH

Preporučujemo

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje pokret majki enklava Srebrenice i Žepe uputili su treći izvještaj Alice Nderitu, specijalnoj savjetnici generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida. Dostavljene su informacije o novim pokušajima izazivanja sukoba u BiH kao osnov za počinjenje teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava. Primjerak izvještaja upućen je i tužiocu stalnog Krivičnog suda ICC.

Od Alice Nderitu, specijalne savjetnice generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida, zatražene su konkretne akcije shodno Akcionom planu UN-a iz 2007. godine, koji uključuje i vojnu intervenciju u cilju prevencije genocida.

- -

U izvještaju (2007) je navedeno da je UN propustio prevenciju genocida u BiH i Ruandi i da je neprihvatljiva činjenica da UN opet bude “nijemi promatrač “izvršenja genicida i da se naknadno posipa pepelom i izvinjava žrtvama genicida”.

Najnovije

Nizozemska obavještajna služba vidi ratove u Gazi i Ukrajini i uništavanje Kur’ana kao okidač za terorističke prijetnje

Nizozemska nacionalna obavještajna agencija saopštila je u utorak da su prijetnje usmjerene na Nizozemsku sve više povezane sa svjetskim...