Majku Hatidžu su uvažavali i poštovali u svijetu: Vijest o smrti objavio The Washington Post

Preporučujemo

Almirovu i Azmirovu majku, Abdulahovu suprugu, našu, srebreničku majku Hatidžu Mehmedović Điđu, koja je sinoć napustila ovaj svijet, poštovao je i uvažavao cijeli svijet.

Vijest o njenoj smrti objavio je i The Washington Post.

- -

” Umrla je Hatidža Mehmedović, koja je vodila Udruženje Majki Srebrenice, u kojem su bili članovi porodica žrtava pokolja u Srebrenici 1995. godine. Imala je 65 godina.

Islamska zajednica Srebrenica objavila je da je Mehmedović umrla u nedjelju, dok su mediji objavili da je umrla u sarajevskoj bolnici. Njeni muž, dva sina i brat bili su među 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka iz Srebrenice koji su ubijeni kada su trupe bosanskih Srba okupirale enklavu u junu 1995. godine.

Ovaj masakr se smatra najgorim pokoljem u Europi od Drugog svjetskog rata. Majke Srebrenice borile su se da osobe odgovorne za ubistva budu izvedena pred lice pravde.

Haški tribunal osudio je čelnika bosanskih Srba tokom rata Radovana Karadžića i njegovog vojnog komandanta Ratka Mladića zbog pokolja u Srebrenici i drugih zločina tokom rata 1992.-1995.”, stoji u tekstu koji je objavio ugledni američki list.

- -

(Index.ba)

 

Najnovije

Povećana količina pesticida: U RS-u zabranjen uvoz pošiljki jagoda iz Albanije

Fitosanitarna inspekcija RS-a zabranila je uvoz dvije pošiljke jagoda od 1.370 kilograma, porijeklom iz Albanije, kod kojih je potvrđen...